Αντίδραση Αγκυρας στις δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν

Αντίδραση Αγκυρας στις δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν

«Να βγαίνει το άτομο που ηγείται της Ε.Ε. και να μου λέει πως “δεν δέχεται τα δύο κράτη στο νησί” δείχνει πως κινείται με το δίδυμο Ελλάδας - Eλληνοκυπρίων», ανέφερε ο Τατάρ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενόχληση προκάλεσαν στην Toυρκία οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, ενώ η τουρκική κυβέρνηση απάντησε έντονα στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος και επιτέθηκε στην Ελλάδα με τον ισχυρισμό πως «υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις»! «Οι πρόσφατες αβάσιμες δηλώσεις που στοχεύουν στην απόκρυψη του ρόλου της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους πηγάζουν από πολιτικά κίνητρα. Η ίδια η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις με ένα επαίσχυντο ιστορικό. Η επανειλημμένη συκοφάντηση της Τουρκίας από την Ελλάδα αποτελεί ένα σημάδι ανασφάλειας και το βάρος της ενοχής», ανέφερε o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς με μήνυμά του στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ ανέβασε κι άλλο τους τόνους και ισχυρίστηκε πως «ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να αναλύσει πρώτα τη στήριξη την οποία δίνουν στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C που δρα εναντίον της Τουρκίας και να τη διακόψουν». Σχετικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Τσελίκ είπε ότι «βλέπουμε πως δεξιά κι αριστερά γίνονται δηλώσεις ενόχλησης για την επίσκεψη του προέδρου μας στην “ΤΔΒΚ” και τη συνάντησή του με τους Τουρκοκυπρίους στην τελετή της 20ής Ιουλίου. Σε αυτούς απαντάμε ως εξής: Να κοιτάτε τη δουλειά σας. Αυτό δεν σας αφορά. Kανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενοχλείται».

H πρόεδρος της Επιτροπής είχε αποκαλύψει πως έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης», είχε δηλώσει.

Ο κ. Τσελίκ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του AKP υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, είπε πως «γίνονται συζητήσεις και για το αν θα είναι μεγάλη η αποστολή. Αυτό είναι ασέβεια. Διάβασα κι εγώ τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων αξιωματούχων. Η Ε.Ε., αν δεν βλέπει ως νόμιμη τη λύση των δύο κρατών, τότε ποια λύση είναι η νόμιμη;»

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Tώρα να βγαίνει το άτομο που ηγείται της Ε.Ε. και να μου λέει πως “δεν δέχεται τα δύο κράτη στο νησί” δείχνει πως κινείται με το δίδυμο Ελλάδας – Eλληνοκυπρίων, διότι τους στηρίζουν. Επειδή το θέλουν εκείνοι, αυτό λέει και η Φον ντερ Λάιεν. Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν δύο λαοί, δύο κυριαρχίες και αυτό σημαίνει δύο ανεξάρτητα κράτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή