Σε θέσεις μάχης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Σε θέσεις μάχης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο σχεδιασμός της Φώφης Γεννηματά και των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωκομματικό «σπριντ» 60 ημερών. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί το σκηνικό στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, μια και τα τρία στρατόπεδα που έχουν μπει στην κούρσα της ηγεσίας θα περάσουν το καλοκαίρι «με το πόδι στο γκάζι».

Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, είναι πολλά. Πρώτο, η ιδρυτική επέτειος του ΠΑΣΟΚ στις 3 του μηνός, που ευλόγως αναμένεται να έχει έντονο εσωκομματικό άρωμα, ειδικά από τη στιγμή που ο «πράσινος ήλιος» βρίσκεται αυτή τη φορά σαφώς πιο εμφατικά στον πυρήνα της προεκλογικής περιόδου συγκριτικά με το 2017.

Παρότι, όπως διαμηνύεται, «η ημέρα ανήκει στην παράταξη και όχι στα πρόσωπα», εκτιμάται ότι η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας έναν πολιτικό και ιδεολογικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του κόμματος, επί της ουσίας θα αναδείξει και το δικό της «μανιφέστο». Επιπλέον, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχει και το «πλεονέκτημα» του –ισχυρού επικοινωνιακά– βήματος της ΔΕΘ λίγες ημέρες αργότερα, όπου θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί, εκτός από το σύνολο των ψηφοφόρων, και στη βάση της Χαρ. Τρικούπη.

Στην αντίπερα όχθη, διαμορφώνεται η βεβαιότητα πως μετά το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί επισήμως το πλαίσιο της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος και το επιτελείο του «χτενίζουν» την επικράτεια και εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την 3η Σεπτεμβρίου. Από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η συνδρομή νέων επιστημόνων στη διαμόρφωση των θέσεών του, κάτι που σηματοδοτεί και το «χαρτί» της ανανέωσης, που αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στην καμπάνια του.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει θέσει επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο σε δημόσια διαβούλευση το πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης της ηγεσίας. Η θέση του περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, παράλληλα, καθιστά αυτομάτως την ιδρυτική επέτειο βασικότατο ορόσημο της εκστρατείας του. Πάντως, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι πρόσφατες αιχμές του πρώην υπουργού κατά των «προεδρικών», περί χρησιμοποίησης των δομών του κόμματος για προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά, κάτι που επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το κλίμα… αποξένωσης μεταξύ των δύο πλευρών. Παλαιό στέλεχος δε, σε πρόσφατο «πηγαδάκι», έθετε με νόημα το ερώτημα πώς θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στο μέλλον οι δύο πλευρές υπό την ίδια κομματική στέγη σε περίπτωση επανεκλογής της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, χρονικά όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και θα «χαρτογραφηθεί», διαδικαστικά και χρονικά, το έδαφος προς την κάλπη. Πάντως, όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, ο εσωκομματικός χάρτης του 2017 έχει αλλάξει αρκετά και δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή οδηγό για το πώς διαμορφώνεται σήμερα. Οχι μόνο λόγω της υποψηφιότητας Λοβέρδου, που δεδομένα έχει προκαλέσει εσωτερικές μετατοπίσεις, αλλά και γιατί, όπως λέγεται, οι συσχετισμοί δυνάμεων στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού έχουν αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή