Μοντέλο εμβολίων και στις συντάξεις

Μοντέλο εμβολίων και στις συντάξεις

Αποσυμφόρηση του ΕΦΚΑ στο πρότυπο της επιχείρησης «Ελευθερία» προωθεί η κυβέρνηση, τονίζει στην «Κ» ο Κυρ. Πιερρακάκης

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μοντέλο οργάνωσης των εμβολιασμών, που διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρόκειται άμεσα να εφαρμοστεί για να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της συμφόρησης στην επεξεργασία και απονομή των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό, συζήτησε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη το ενδεχόμενο μεταφοράς και εφαρμογής στο πεδίο των συντάξεων του οργανωτικού μηχανισμού που εξασφαλίζει την εύρυθμη υλοποίηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε καταφατικά, καθώς θεωρεί ότι η τεχνογνωσία και το αντικείμενο του υπουργείου του απλώνεται παντού εφόσον αφορά ουσιαστικά τον ανασχεδιασμό, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο σύνολο του δημοσίου τομέα. «Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα εμβόλια, αφορούν τα πάντα, αφού η λειτουργία του εμβολιασμού αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το κράτος», λέει στην «Κ» ο κ. Πιερρακάκης.

Η «ομάδα Πιερρακάκη», που ανέλαβε, σχεδίασε και εφάρμοσε το πρόγραμμα εμβολιασμών, υπό τον διευθυντή του γραφείου υπουργού, Κώστα Χαμπίδη, μετακομίζει πολύ σύντομα στο υπουργείο Εργασίας. Θα συνεργαστεί με τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, τον Α’ υποδιοικητή του e-efka, αρμόδιο για την πληροφορική, Αλέξανδρο Βαρβέρη και τον project manager για την απεμπλοκή των συντάξεων Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Και οι τρεις βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο υπουργούς. Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, οι δύο υπουργοί δέχονται την αρωγή του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού και της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Αν η πρόκληση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα παρομοιάζεται από αρμόδιες πηγές με την Κόλαση του Δάντη, η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ παρομοιάζεται με το Καθαρτήριο. Η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει στο «Καθαρτήριο του ΕΦΚΑ» να βάλει σε τάξη το χάος των φακέλων και να απονείμει στους συνταξιούχους τις συντάξεις που δικαιούνται χωρίς καθυστερήσεις. Διότι σήμερα η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού εκκρεμούν 150.000 κύριες συντάξεις και περίπου άλλες τόσες επικουρικές. «Διαθέτουμε τα χρήματα για να αποδώσουμε τις συντάξεις, αλλά δεν έχουμε συγκεντρωμένη την πληροφορία που χρειάζεται για να προχωρήσουμε στην έκδοσή τους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Πιερρακάκης. Ηδη ο κ. Χατζηδάκης έχει αποφασίσει να γίνει η επεξεργασία και ψηφιοποίηση των φακέλων των συνταξιούχων σε ενιαίο κέντρο στην Αττική –και συζητείται η ίδρυση ενός περιφερειακού κέντρου– ενώ το κρίσιμο στοίχημα είναι η αναβάθμιση του συστήματος Atlas. Ηδη ο Atlas λειτουργεί εν μέρει για απλές συντάξεις (π.χ. ΟΓΑ) και είναι συνδεδεμένος με το gov.gr.

Λιγότερα έγγραφα

Το μοντέλο των εμβολίων στηρίχθηκε σε τρεις αρχές: Πρώτον, δεν ζητείται κανένα έγγραφο από τον πολίτη. Δεύτερον, τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά. Τρίτον, αξιοποιήθηκε η υποδομή της άυλης συνταγογράφησης. Για τις συντάξεις το μοντέλο θα τροποποιηθεί. Ο στόχος είναι να ζητούνται από τους περισσότερους πολίτες όσο γίνεται λιγότερα ή καθόλου έγγραφα, αλλά για κάποιες περιπτώσεις (π.χ. συντάξεις αναπηρίας) θα απαιτούνται. Επίσης, αυτή τη φορά δεν θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, αλλά θα προωθηθεί η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων, έτσι ώστε η διαδοχική ασφάλιση να μην μπλοκάρει τη ροή της πληροφορίας για την τεκμηρίωση του δικαιώματος και τον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης. Η διαδικασία φαίνεται ότι θα προχωρήσει παράλληλα με την εφαρμογή του μέτρου του προσωπικού αριθμού για κάθε πολίτη, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή με ευρεία συναίνεση και θα είναι το ΑΦΜ, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως ΑΜΚΑ, όπως έχει γνωστοποιήσει με προηγούμενες ανακοινώσεις του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ιδρύθηκε το 2017 έπειτα από συνεννόηση με τους θεσμούς, με στόχο την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η συγχώνευση φαίνεται ότι ισχύει σχεδόν μόνο σε επίπεδο ταμπέλας. Κάθε ασφαλιστικό ταμείο λειτουργεί με διαφορετικό πληροφοριακό σύστημα, ενώ οι κανόνες ανά Ταμείο διαφοροποιούνται σημαντικά. Ακριβώς γι’ αυτό η οργανωτική συγχώνευση της κοινωνικής ασφάλισης αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις εκσυγχρονισμού στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συζητείται ήδη από την εποχή της μεταρρύθμισης Γιαννίτση, το 2001, όταν ο κατακερματισμός της κοινωνικής ασφάλισης αναδείχθηκε μέσα από τον δημόσιο διάλογο σε ένα από τα μεγαλύτερα και πρακτικώς άλυτα προβλήματα. 

Οι δυνατότητες του ψηφιακού κράτους, που διαρκώς διευρύνονται, θα επιτρέψουν σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποικιλομορφία, αποτέλεσμα ειδικών ρυθμίσεων πολλών δεκαετιών, να γίνει επιτέλους ενιαίο. Οι συντάξεις μία προς μία θα εντάσσονται στον «Ατλαντα» και θα απονέμονται γρήγορα. «Αναμένεται ότι σε ένα δωδεκάμηνο θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα», λέει ο κ. Πιερρακάκης. «Τα αποτελέσματα θα γίνονται διακριτά κάθε μήνα, αλλά θα είναι περισσότερο διακριτά προς το τέλος του δωδεκαμήνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή