Διακομματική συστράτευση κατά πανδημίας

Διακομματική συστράτευση κατά πανδημίας

Με το τέταρτο κύμα να πλανάται πάνω από τη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, ζητώντας διακομματική στήριξη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που ανακοίνωνε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους υγειονομικούς από την 1η Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε την πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού, καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στη χώρα μας. «Από την 1η Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», ανέφερε.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ενόψει και της συνέχειας, την πρωτοβουλία του να φτιαχτεί εναντίον της πανδημίας ένα «εθνικό μέτωπο» από όλα τα κόμματα, που δίχως αστερίσκους θα στηρίξει τον εμβολιασμό και θα δημιουργήσει από κοινού ένα τείχος κατά των θεωριών συνωμοσίας. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για ένα θέμα που από την αρχή δεν ήταν ούτε κομματικό ούτε ελληνικό, αλλά παγκόσμιο.  Οσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν τότε μία ποινή που συζητείται θα είναι η άδεια άνευ αποδοχών. Σχετικά πάντως δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις και από σήμερα θα υπάρξουν αλλεπάλληλες σχετικές συζητήσεις. Το μοντέλο της μετακίνησης στα μετόπισθεν δεν εξετάζεται, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κίνητρο για μη εμβολιασμό.

Κλειστοί χώροι

Ο κ. Μητσοτάκης, πλην του προαναφερθέντος μέτρου, του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς από την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ακόμα τρία μέτρα: την άμεση έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Οσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου». Ακόμα ανακοίνωσε «την ειδική πρόνοια για τις Ενοπλες Δυνάμεις». Οπως είπε, στο εξής «μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Οποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι». Η φράση του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφής και δεν μίλησε για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά για κίνητρα και διευκολύνσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ευνοϊκές μεταθέσεις και άδειες. Το τελευταίο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά τους κλειστούς χώρους.

Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ», ο διαχωρισμός αμιγών και μεικτών χώρων δεν θα εφαρμοστεί τελικά και από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Για το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή