Τα εξοπλιστικά προγράμματα στο προσκήνιο

Τα εξοπλιστικά προγράμματα στο προσκήνιο

Με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία για αναθέρμανση όλων των συζητήσεων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, τρέχοντα και μελλοντικά, έχει γίνει η έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επαφές με σειρά ομολόγων του από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Γεωργία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ επισκέφθηκε το σύνολο των περιπτέρων της έκθεσης. Παρών ήταν και ο υπουργός Αμυντικών Εξοπλισμών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κουίν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι εγκαταστάσεις της Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγιναν τόπος συναντήσεων και συζητήσεων και με άλλους αξιωματούχους, στρατιωτικούς και μη (όπως ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας – EDA). Επιπλέον, η συγκέντρωση αξιωματούχων, διπλωματών και στρατιωτικών από συνολικά 20 χώρες έγινε αφορμή και για πολλές παρασκηνιακές συναντήσεις και συζητήσεις και έξω από τους χώρους της έκθεσης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον έχει μονοπωλήσει το ζήτημα των φρεγατών, καθώς η κυβέρνηση εντός των επόμενων δύο μηνών καλείται να λάβει αποφάσεις για την επόμενη κύρια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Στην έκθεση είναι παρούσες όλες οι εταιρείες των χωρών που παραμένουν στο παιχνίδι (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία). Σημαντική παρουσία είχαν και οι εγχώριοι κατασκευαστές, με εξαιρετικά παραδείγματα έρευνας και τεχνολογίας, όπως εκείνο του UAV που ανέπτυξαν ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Πέρα από τις ΗΠΑ οι οποίες είχαν καταλάβει σημαντικό τμήμα του εκθεσιακού χώρου, ως μία από τις δυνάμεις που προμηθεύουν την Ελλάδα με μεγάλο ποσοστό των εξοπλισμών, παρουσία είχαν και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που διεκδικούν μερίδιο στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας το ερχόμενο διάστημα (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.). Μάλιστα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ περίμενε στο αμερικανικό περίπτερο τον κ. Παναγιωτόπουλο τον οποίο και ξενάγησε στα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία και ένα θωρακισμένο όχημα Μ-1117 από αυτά που η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει να λαμβάνει μέσω της διαδικασίας πλεονάζοντος υλικού.

Σε αυτή την πρώτη μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχεδόν 13 έτη μετά την προηγούμενη (Defendory), σημαντική παρουσία είχε το Ισραήλ. Χθες, μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήταν παρών και πάλι στην έκθεση, επισκέφθηκε την ισραηλινή ELBIT. Το ελληνικό κράτος και η ισραηλινή εταιρεία έχουν υπογράψει συμφωνία διάρκειας 22 ετών για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε χθες λόγο για «επεκτεινόμενη και στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας». Επιπλέον, έκανε αναφορά και στους κατοίκους της Καλαμάτας, εκτιμώντας ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη από την επένδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή