ΣΥΡΙΖΑ: Το «κρυφό χαρτί» της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης

ΣΥΡΙΖΑ: Το «κρυφό χαρτί» της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης

Τη στρατηγική τους ενόψει εκλογών –όποτε κι αν γίνουν– σφυρηλατούν στην Κουμουνδούρου, ποντάροντας και στην απλή αναλογική

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ πόνταραν τα λεφτά τους στην ημερομηνία των εκλογών, η συντριπτική πλειονότητα θα άφηνε πρώτα να μπει το 2022. Από την επόμενη άνοιξη εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πατήσει το «κόκκινο κουμπί», καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει τέτοιες σκέψεις για το φθινόπωρο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να αναβαθμίσει την πολιτική σύγκρουση και να αλλάξει τη συνθηματολογία απέναντι στο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και όλο αυτό το κλίμα ενώνει το κόμμα. Αυτό εκτιμούν, άλλωστε, πως ήταν το «κέρδος» από την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. Καμία παραφωνία δεν καταγράφηκε, μετατρέποντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Η νίκη στις επόμενες εκλογές «έστω και με μία ψήφο» που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά πως η μόνη ευκαιρία του για να κερδίσει τη Ν.Δ. είναι το παιχνίδι να πάει στα «πέναλτι». Πέρα από την προγραμματική δουλειά που έγινε, τα δύο χρόνια που πέρασαν ήταν χαμένα δημοσκοπικά για την αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτό που ελπίζει τώρα είναι το «ντέρμπι» να γίνει αμφίρροπο. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλέον πολιτικές επιλογές όπως ο πτωχευτικός κώδικας, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τι θα γίνει, όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει τόσο κοντά στην πηγή, αλλά δεν πιει νερό; Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου με αρκετή ψυχραιμία απαντούσε στην «Κ» πως «υπάρχει και η δεύτερη αναμέτρηση», πιστεύοντας πως από τη στιγμή που το κόμμα του καταφέρει να «ψαλιδίσει» σχεδόν όλη τη διαφορά των περίπου 15 μονάδων, οι δεύτερες απανωτές κάλπες, ακόμα και χωρίς απλή αναλογική, δεν μπορεί να είναι προβλέψιμες.

«Ο διχασμός»

Δίνοντας προσωπικό τόνο στην αντιπαράθεση που εξελίσσεται, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται συνεχώς προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί πως «σπέρνει τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία». Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το Μαξίμου επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου δημιουργώντας διλήμματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πράγματα είναι πλέον μοιρασμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι τομεάρχες έχουν αναλάβει την αποδόμηση των υπουργών και οι δύο αρχηγοί έχουν ένα ξεχωριστό μέτωπο, το οποίο συντηρεί συνεχώς ο τέως πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο λόγος που την Τετάρτη προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια νέα αναμέτρηση –face to face– στη Βουλή για το «πόθεν έσχες» του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί σχετική ερώτηση στην «Ωρα του πρωθυπουργού», χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

«Οι νοικοκυραίοι»

Στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους «νοικοκυραίους» που εξαπάτησε η Ν.Δ. πριν από δύο χρόνια παίρνοντας την ψήφο τους. Δεν έχει κρύψει ποτέ πως ο μεσαίος χώρος αποτελεί το «λάφυρο» που θέλει να αποκτήσει ή –στη χειρότερη περίπτωση– μέσω του αντιδεξιού μετώπου να πείσει πως η «γαλάζια» παράταξη δεν ήταν συνεπής σε όσα υποσχέθηκε. Και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το τελευταίο ραντεβού του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι πολύ αγαπητός, μεταξύ άλλων, και σε ένα κοινό έντονα πολιτικοποιημένο, μετριοπαθές, που δεν ακολουθεί φανατικά τον διπολισμό και ζυγίζει πολύ τα πράγματα πριν προσέλθει στις κάλπες. Στο εσωκομματικό μέτωπο, δεν ήταν λίγοι όσοι εκτίμησαν πως αυτό το ραντεβού ήταν το μεγαλύτερο «άδειασμα» που έχει κάνει έως τώρα ο πρόεδρος στον Παύλο Πολάκη. 

«Στροφή αριστερά»

Η κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς ήταν πολύ μεγάλη την εβδομάδα που πέρασε. Στην Κουμουνδούρου είδαν πρώην συντρόφους τους από την πάλαι ποτέ Αριστερή Πλατφόρμα, τη ΛΑΕ, την ΑΡΑΝ και άλλους σχηματισμούς να συμμετέχουν στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης». Ηταν ακόμα ένα «καμπανάκι», πέρα από τη δράση του ΜέΡΑ25, που χτυπάει τα ριζοσπαστικά αντανακλαστικά του κόμματος. Προβλέποντας την πίεση που θα δεχθεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προλάβει στην προγραμματική συνδιάσκεψη να ξεκαθαρίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στρίψει αριστερά για να καταφέρει να κερδίσει το Κέντρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή