ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

«Η Τουρκία προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

«Η Τουρκία προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψει τις δικές της διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επεισόδιο στην Κύπρο πριν τη φιέστα Ερντογάν

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι η Τουρκία «ως γνωστόν, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της (casus belli), παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατέχει παράνομα εδάφη άλλων κρατών, αποσταθεροποιεί άλλες χώρες διατηρώντας στρατό και μισθοφόρους σε αυτές».

«Τη στιγμή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας», τόνισε επίσης.

Επεσήμανε, δε, ότι «οι προκλητικές, όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής της συμπεριφοράς, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της».

«Η Ελλάδα θα απαντήσει, σε όσα αναφέρονται στην επιστολή, με γνώμονα την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων της στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τουρκία: Με επιστολή στον ΟΗΕ ζητεί την αποστρατικοποίηση των νησιών

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον Οργανισμό, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Η Άγκυρα κάνει λόγο περί απειλής για την ασφάλεια της και δηλώνει πως μπορεί να προκύψει ένταση που να απειλήσει την Ειρήνη. Επίσης δηλώνει πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις Συνθήκες, τότε δεν θα μπορεί «να διεκδικεί κυριαρχικά δίκαια δικαιώματα των νησιών που περιλαμβάνουν και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

Τελευταίες ειδήσεις

Φολέγανδρος: Ο 30χρονος ομολόγησε τη δολοφονία της 26χρονης