ΗΠΑ για Αμμόχωστο: Προκλητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες

ΗΠΑ για Αμμόχωστο: Προκλητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε μονομερούς απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» και του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον, Κατερίνα Σώκου, οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020. 

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», διαμηνύεται από την αμερικανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή, προστίθεται ακόμη.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, είχε υπάρξει παρέμβαση γερουσιαστών για το ζήτημα, με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ προς τον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας να τεθεί ζήτημα κυρώσεων προς τον Τούρκο πρόεδρο, σε περίπτωση μονομερών δράσεων στα Βαρώσια.  

Από την πλευρά του, έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν. Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, σε μια πρώτη άμεση αντίδραση ο κ. Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες, όπως:

  • Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.
    Ο υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. των Η.Ε..
    Στις 4 μ.μ. σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
    Στις 5 μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ε.Ε.

Σκληρή απάντηση Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και προστίθεται: 

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας. Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», σημειώνεται επίσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή