Κυπριακό: Επίθεση από Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Κυπριακό: Επίθεση από Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υπονομεύει την προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας – Αγκυρας και άφησε να εννοηθεί πως η φετινή χρονιά ενδέχεται να μην είναι τόσο ήρεμη όσο προβλέπει ο πρωθυπουργός, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αναφέρονται στην Αμμόχωστο ως «έδαφος της “ΤΔΒΚ”».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη συνομιλία του με δημοσιογράφους τουρκικών ΜΜΕ, δήλωσε: «Στις Βρυξέλλες είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Εκεί είπα στον Μητσοτάκη: “Από εδώ και πέρα δεν έχει νόημα να βάζουμε ανάμεσά μας τρίτες ή τέταρτες χώρες. Εδώ υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Εχεις τη σύμβουλό σου, έχω τον σύμβουλό μου. Ας βάλουμε τους συμβούλους μας, να συναντηθούν, να μας φέρουν τα αποτελέσματα και να συναντηθούμε μετά και να φέρουμε αποτέλεσμα. Είμαστε σύμφωνοι; Ναι, σύμφωνοι!” Ομως, δεν πέρασε ένας μήνας αμέσως μετά τη συνάντησή μας και πας και συγκεντρώνεις όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Ο ίδιος προσπάθησε δήθεν να μας κάνει επίδειξη ισχύος μαζί τους και από την άλλη λέει πως “φέτος η χρονιά θα περάσει ήρεμα”».

Ο κ. Ερντογάν επιμένει στη λύση των δύο κρατών και για την Αμμόχωστο αποκάλυψε πως στόχος του είναι η προσέλκυση επενδυτών και τόνισε: «Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη την κλειστή και την ανοιχτή Αμμόχωστο. Θα τα ενώσουμε αυτά. Αυτά τα μέρη θα γίνουν κέντρα επιχειρήσεων της βόρειας Κύπρου». Κι ευχήθηκε να έρθουν Τούρκοι επενδυτές να αγοράσουν τα ακίνητα της περιοχής!

Ο ίδιος φρόντισε να κατηγορήσει και την Ελλάδα και αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974 δήλωσε πως «με τον αγώνα που δόθηκε, σώθηκε η Κύπρος από τα χέρια των Ελλήνων τυράννων. Και με τον αγώνα αυτό, ως Τούρκοι δώσαμε ένα καλό μάθημα σε όσους στον κόσμο προσπάθησαν να φέρουν μια νέα λογική Σταυροφοριών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το «υπουργείο Εξωτερικών» της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις, ισχυρίστηκε πως «η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αποτελεί έδαφος της “ΤΔΒΚ” και το κράτος μας, όπως κάθε κράτος, έχει την απόλυτη κυριαρχία στα εδάφη του».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, απάντησε στην ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ, σχετικά με τα βήματα της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. 

«Η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ αποτελεί μια νέα απόδειξη του πόσο η Ε.Ε. είναι αποκομμένη από τις πραγματικότητες όσον αφορά την Κύπρο. Αυτή η ανακοίνωση, που έγινε αποκλειστικά και μόνο στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και που για εμάς δεν έχει καμία ισχύ, δεν είναι τίποτε άλλο από το να κάνει τον εκπρόσωπο και τον δικηγόρο των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας, οι οποίες καταχρώνται το δικαίωμα βέτο εντός της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.

Με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία στα 21 νησιά που έχει εξοπλίσει», η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοτζού» φιλοξενεί δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Τζαν Ερένογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο κι έτσι κινδυνεύει να χάσει την κυριαρχία αυτών των νησιών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή