Κυπριακό: Κινητοποίηση μετά τα νέα τετελεσμένα

Κυπριακό: Κινητοποίηση μετά τα νέα τετελεσμένα

Μητσοτάκης: Λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Επιστολή Δένδια προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση και ηχηρή παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζητεί η Αθήνα, μετά τις τουρκικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι οι απόπειρες της Τουρκίας να νομιμοποιήσουν παράνομα πεπραγμένα, προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες, δεν θα παραπλανήσουν κανέναν. Σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε “εναλλακτική” διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Λευκωσία, όπου μετέφερε την πλήρη υποστήριξη των Αθηνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έστειλε εκτενή ενημερωτική επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καθώς αυτόν τον μήνα η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Δένδιας επισήμανε στην επιστολή του πως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό τη διοίκηση των Η.Ε., αποτελεί προτεραιότητα η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε, ακόμη, ότι η παράνομη αυτή ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γ.γ. του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από τη Λευκωσία ο κ. Δένδιας σημείωσε, σε αρκετά έντονο ύφος, ότι «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι». Οπως είπε, «οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η κίνηση των Τούρκων στα Βαρώσια είναι ακόμα μια παρανομία. Οπως είπε, «επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Χθες συνεδρίασε στη Λευκωσία το εθνικό συμβούλιο των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο συνεκλήθη μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια. Το εθνικό συμβούλιο απασχόλησε κυρίως η παρότρυνση της τουρκικής πλευράς σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην αποκαλούμενη επιτροπή. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το εθνικό συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή