Μητσοτάκης: Απάντησε με το άρθρο 25 του Συντάγματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μητσοτάκης: Απάντησε με το άρθρο 25 του Συντάγματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

«Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, επεσήμανε πως η εξάπλωση της μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να πείσουμε πολίτες που είναι δύσπιστοι να εμβολιαστούν. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν εχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Αναφερόμενη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, η ΠτΔ τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει ,αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα».

Επιπλέον, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως αν οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να πειστούν από τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ανάγκη εμβολιασμού, ας ακούσουν όσους νόσησαν και πέρασαν με δύσκολα συμπτώματα τον κορωνοϊό.

«Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι, και ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Πρέπει λοιπόν η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης», ανέφερε. 

Υπενθυμίζεται πως χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κατηγορίες εργαζομένων.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του Κινήματος Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Παράλληλα, μετά από νομοτεχνική βελτίωση, προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.

«Το Μάτι θα μετατραπεί σε μία καλά δομημένη, ασφαλή, σύγχρονη πολιτεία»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην θλιβερό επέτειο της πυρκαγιάς στο Μάτι: «Θα ήθελα επίσης σήμερα 23η Ιουλίου να θυμηθούμε κ. Πρόεδρε τα θύματα της ανύπωτης τραγωδίας στο Μάτι. Πριν από τρία χρόνια θρηνήσαμε παραπάνω από 100 νεκρούς, μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα, μας πλήγωσε βαθύτατα και θεωρώ ότι ως ελάχιστη ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευτεί, να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη, ασφαλή, σύγχρονη πολιτεία. Σας έχω φέρει εδώ την παρουσίαση μας για το ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, μια πολύ συστηματική δουλειά η οποία έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με όλους τους φορείς, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο λοιπόν είναι έτοιμο όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το πού θα χτίσουμε τις κατοικίες και με την πολύ ευγενική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου θα φιλοξενήσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άστεγοι ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας».

«Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε έχει ήδη κι αυτό δρομολογηθεί, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Οι φυσικές καταστροφές είναι εδώ και θα είναι εδώ, και θα εντείνονται δυστυχώς ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο επενδύει ουσιαστικά στις υποδομές μας αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε όσο είναι εφικτό και όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μας να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Και φυσικά όπου αυτό είναι εφικτό να τις προλαμβάνουμε», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή