Απάντηση στους αρνητές με επίκληση Συντάγματος

Απάντηση στους αρνητές με επίκληση Συντάγματος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το άρθρο 25, παρ. 4 του Συντάγματος απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό επικαλούμενοι το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός, στον εναρκτήριο διάλογο που είχε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επισήμως την Πρόεδρο και για την πορεία  του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως χθες (προχθές) η χώρα έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Η Επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει. Ομως, είναι απολύτως βέβαιο πια ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” μάς υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Πράγματι, όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όλη η κυβερνητική προσπάθεια εστιάζει στο να περάσει το κεντρικό μήνυμα πως ο εμβολιασμός είναι μια πράξη που σώζει ζωές και θωρακίζει το κοινωνικό σύνολο. Εξ ου και χθες ανακοινώθηκαν έξτρα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ στην εξίσωση έχει μπει πλέον δυναμικά και η τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Στέλιο Πέτσα να κάνει περιοδείες για αυτό τον σκοπό από δήμο σε δήμο. «Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζομένους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επισήμανε το ορθό της απόφασης, η οποία ακολούθησε «όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής», εκφράζοντας την ελπίδα πως η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς άπαντες θα εμβολιαστούν. 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, εστιάζοντας στις συνέπειες της απόφασης και στα όσα λένε όσοι νόσησαν από κορωνοϊό. «Η μόνη ασφαλής λύση είναι ο εμβολιασμός», είπε η Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι». Οσον αφορά τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του», καταλήγοντας πως ο καθένας από εμάς, με τη στάση του, θα αποτελέσει υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη. 

Για το Μάτι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επέτειο των τριών ετών από την τραγωδία στο Μάτι. Πρώτο μέλημα της πολιτείας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι «να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευθεί, να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί, από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό, σε μια καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή