Υπόσχεση Τσίπρα για κατάργηση της βάσης εισαγωγής

Υπόσχεση Τσίπρα για κατάργηση της βάσης εισαγωγής

Την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είπε. «Σας καλώ, μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, έστω αυτή την ύστατη στιγμή να καταργήσετε τη διάταξη», είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ, λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε καμία θέση κενή» από τις 77.415 που υπήρχαν για φέτος. «Εχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μιας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός, αλλά κράτος δικαίου», ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «ιδεοληψία, αλαζονεία και άγνοια» του ελληνικού πανεπιστημίου. Εκανε επίσης λόγο για «deals της κυβέρνησης με ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι έχει ιδιαίτερη εχθρότητα απέναντι στη νεότητα. «Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες, ρουσφέτια, προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με golden boys στις ΔΕΚΟ», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας. Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι δεν μίλησε επί της ουσίας για το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι ότι «χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολέγιο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η ερχόμενη χρονιά θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τις «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» και μάλιστα σημείωσε ότι, σε περίπτωση εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει και θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενους σε όσους δεν εισήχθησαν στα πανεπιστήμια. «Σε όλες και όλους που, παρά τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες, δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια μας: Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μια προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή