ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Αναστασιάδη: Δήθεν συμβιβαστικές ιδέες, ευνοούν τις τουρκικές επιδιώξεις

Σκληρή κριτική κατά της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας για τη στάση τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια άσκησε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Αιχμές Αναστασιάδη: Δήθεν συμβιβαστικές ιδέες, ευνοούν τις τουρκικές επιδιώξεις

Σαφείς αιχμές κατά της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας για τη στάση τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια και το ζήτημα του Κυπριακού, άφησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Αναστασιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στη θετική ατζέντα της Τουρκίας και την υιοθέτηση νέων κυρώσεων εναντίον της, σημειώνοντας ότι «και στην Ευρώπη υπάρχουν, δυστυχώς, υπεράνω των αξιών τα συμφέροντα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ιδέες που θεωρούνται τάχα γεφυρωτικές, ικανοποιούν αυτό που σταδιακά η Τουρκία επιδιώκει».

Αναφορικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για μία νέα άτυπη συνάντηση ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα διαφανεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα συναντήσει τον κ. Γκουτέρες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο γενικός γραμματέας δεν θα πρέπει να ψάχνει για κοινό έδαφος, γιατί υπάρχει ήδη και είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», στέλνοντας το μήνυμα ότι μέχρι εκεί φτάνουν και οι όροι εντολής του. Επιπλέον τόνισε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει έναν διάλογο από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά το 2017.

«Αναμένουμε πιο αποφασιστική στάση»

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου και κατά την τοποθέτησή του στην 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, η οποία διεξάγεται στην Αθήνα.

«Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν από την διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα την υιοθέτηση μιας πιο αποφασιστικής στάσης, η οποία θα καταστήσει σαφές προς την Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη και χωρίς συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βαρώσι αποκαλύπτουν για ακόμη μία φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, «οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος εις το οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας».

«Ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής τουρκικής απόφασης, Κύπρος και Ελλάδα, από κοινού ενεργούντες, αποταθήκαμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές φόρουμ, με αποτέλεσμα την ομόφωνη και αυστηρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των εξαγγελιών της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την κατεχόμενη πόλη», τόνισε ακόμη. 

Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού επιβεβαιώνει τους άρρηκτους και αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο αλλά και τη σύμπνοια και αποφασιστικότητα που διακρίνει τις δύο χώρες σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιο και κοινών στόχων του Ελληνισμού.

«Οι εθνικές μας θέσεις δεν συνιστούν απειλή για οποιοδήποτε τρίτο κράτος, βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.