ΚΙΝΑΛ: Η «κούρσα» του Αυγούστου και τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου

ΚΙΝΑΛ: Η «κούρσα» του Αυγούστου και τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου

Τα τελευταία βήματα πριν την επίσημη έναρξη της μάχης για την ηγεσία προετοιμάζουν ενόψει φθινοπώρου, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης - Πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον ακόμη μια υποψηφιότητα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν τα τρία –προσώρας– εσωκομματικά στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ. Και μπορεί η παραπάνω φράση συνήθως να σηματοδοτεί την εκκίνηση της «θερινής ραστώνης», ωστόσο οι επερχόμενες εσωκομματικές κάλπες θα κρατήσουν άπαντες σε πλήρη εγρήγορση τον Αύγουστο.

Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά προετοιμάζει το έδαφος για τα δύο ορόσημα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα. Πρώτο, η 3η Σεπτεμβρίου, που αποτελεί μεν κάθε χρόνο πεδίο ανάδειξης της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φέτος οι συνθήκες είναι διαφορετικές: Ο «πράσινος ήλιος» έχει τεθεί στο προσκήνιο πολύ πιο εμφατικά σε σχέση με τις εσωκομματικές του 2017, όταν το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ έκανε τα πρώτα του βήματα.

«Τρέχοντας», λοιπόν, με δύο δρομείς που φέρουν έντονα το πασοκικό πρόσημο, η κ. Γεννηματά –παρότι εγγυήτρια συνέχισης του ενιαίου φορέα– θα απευθυνθεί στην ιδρυτική επέτειο με αμεσότητα στην «πράσινη» βάση του κόμματος, που αποτελεί δεδομένα και τον βασικότερο ρυθμιστή των εκλογών.

Δεύτερο ορόσημο θα είναι η ΔΕΘ, όπου, με την ανάδειξη του «Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου», επί της ουσίας θα παρουσιαστεί η πρόταση διακυβέρνησης του Κινήματος, που ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μέρος του «μανιφέστου» της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την επανεκλογή της. Οι δύο παραπάνω σταθμοί θα οδηγήσουν στην Κεντρική Επιτροπή, μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου, όπου η κ. Γεννηματά θα «συναντηθεί» με τους συνδιεκδικητές της ηγεσίας για να χαρτογραφηθεί το έδαφος προς την κάλπη.

«Με το πόδι στο γκάζι», όπως λένε από το περιβάλλον του, θα διανύσει την ίδια διαδρομή και ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται η τελική του διακήρυξη, μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης των θέσεών του. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός, πριν την Κεντρική Επιτροπή, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει και την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση. 

Στο ίδιο περίπου χρονικό σημείο προγραμματίζεται και η επίσημη παρουσίαση του πολιτικού πλαισίου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αυτές τις ημέρες περιοδεύει στη γενέτειρά του, Κρήτη.

Πάντως, όσον αφορά συνολικά τις εσωκομματικές τάσεις, οι δύο «αντίπαλοι» της κ. Γεννηματά φαίνεται πως συνθέτουν αυτή τη στιγμή το βασικότερο εσωτερικό «μπρα ντε φερ» ως προς την οικοδόμηση συμμαχιών, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά.

Μεγαλώνει το «παζλ» των υποψηφίων; 

Τέλος, υπάρχει και ο «άγνωστος Χ» του αριθμού των υποψηφιοτήτων. Δεδομένα προς το παρόν δεν υπάρχουν, ωστόσο η επικρατούσα αίσθηση εντός του ΚΙΝΑΛ είναι ότι στην πορεία θα υπάρξει τουλάχιστον μία προσθήκη στην κούρσα, με τον Χάρη Καστανίδη να προκρίνεται ως πιθανότερος για τέταρτος υποψήφιος.

Σταθερά στο «κάδρο» βρίσκεται πάντως και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος κινείται μεν με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές και στην Α΄ Αθηνών, όμως παράλληλα «τρέχει» περιοδείες και εκτός Αττικής, καθώς πρόσφατα βρέθηκε σε Θράκη και Φθιώτιδα.

Πρόκειται πάντως για δύο πιθανές υποψηφιότητες που εν πολλοίς «τέμνονται» ως προς τις εσωκομματικές δεξαμενές που στοχεύουν, εγείροντας το ερώτημα αν υπάρχει ζωτικός πολιτικός χώρος και για τις δύο στον δρόμο προς την κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή