Αναδιοργάνωση του μοντέλου δασοπροστασίας προανήγγειλε ο Ν. Χαρδαλιάς

Αναδιοργάνωση του μοντέλου δασοπροστασίας προανήγγειλε ο Ν. Χαρδαλιάς

Οι ρίψεις νερού από αέρος στην Εύβοια ήταν δύσκολες λόγω του καπνού και της χαμηλής ορατότητας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον συνδυασμό του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του παρατεταμένου καύσωνα αποδίδει η Πολιτική Προστασία την αδυναμία του μηχανισμού να ελέγξει εγκαίρως τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα υπάρξει αποτίμηση της διαχείρισης της πυρκαγιάς, επέμεινε ωστόσο ότι ο χειρισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός και είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. Προανήγγειλε δε κυβερνητικές παρεμβάσεις στο σύστημα δασοπροστασίας, αναφέροντας ότι «θα σπάσουν αυγά».

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα των δασικών πυρκαγιών. Ως προς το μέτωπο της Εύβοιας ανέφερε ότι ήταν χθες σε ύφεση, επισημαίνοντας ότι οι ρίψεις νερού με εναέρια μέσα ήταν δύσκολες γιατί η ορατότητα ήταν μηδενική λόγω των καπνών. «Είναι πολύ επικίνδυνο ελικόπτερα με κάδους να κινούνται στα τυφλά μέσα σε καλώδια υψηλής τάσης, με χαμηλή ορατότητα και αναταράξεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι ρίψεις γίνονται «μόλις βρεθεί δίοδος». Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρξε «επιλογή», κατά το ξεκίνημα της φωτιάς, να σταλούν μεγαλύτερες δυνάμεις στην Αττική και στην Αρχαία Ολυμπία αντί για την Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε την πυρκαγιά στην Εύβοια, αν δείτε την εξέλιξή της ήταν εξωπραγματική», ανέφερε. 

Αναδιοργάνωση του μοντέλου δασοπροστασίας προανήγγειλε ο Ν. Χαρδαλιάς-1

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τη μονοδιάστατη διάθεση πόρων στην καταστολή και το κατά πόσον έχει ανοίξει συζήτηση για αναδιοργάνωση του όλου μοντέλου δασοπροστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε εξελίξεις. «Θα σπάσουμε αυγά», ανέφερε, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τα δασαρχεία ως υπεύθυνα για την κατάσταση. «Ολοι όσοι δημιουργούν αγκυλώσεις βλέποντας το δέντρο αντί για το δάσος, θα δουν ότι δεν διαπραγματευόμαστε», τόνισε. «Το δάσος δεν μπορεί να περιμένει, κάποιος πρέπει να το φυλάει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και όχι να επικαλείται την υποχρηματοδότηση ή συντεχνιακούς λόγους». Υπερασπίστηκε δε τις αντιπυρικές παρεμβάσεις που έκανε η Πολιτική Προστασία σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Τατόι, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτές η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή