Φωτιές: Σχέδιο ανασυγκρότησης σε τρεις άξονες

Φωτιές: Σχέδιο ανασυγκρότησης σε τρεις άξονες

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο απολογισμός των αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης με τις φωτιές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου ενίσχυσης των κατοίκων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε τρία επίπεδα μέτρων. Το πρώτο αφορά τις άμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο. Το δεύτερο είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των κατεστραμμένων περιοχών. Και το τρίτο, εκείνο του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, με έμφαση στη βόρεια Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε για ακόμα μια φορά ότι «ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται». 

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε παρά ακροθιγώς σε ορισμένα από τα μέτρα, που εξειδικεύτηκαν με λεπτομέρεια στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς. Υπογράμμισε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού, υπό τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών για την ενίσχυση των πυροπλήκτων. Επιγραμματικά, πρόκειται για στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημίες.

Φωτιές: Σχέδιο ανασυγκρότησης σε τρεις άξονες-1
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαιτέρως ότι τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μια απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου μέσω της πλατφόρμας που δημιουργείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση arogi.gov.gr. Σημείωσε ακόμα ότι «οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή». 

Ενώ πρόσθεσε πως «οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική πολιτική και στις αναδασώσεις που θα ακολουθήσουν και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνία των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό των ενισχύσεων και της ανακούφισης των πληγέντων θα πρέπει να γίνει «πολλή και εντατική δουλειά». «Εργαζόμαστε για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και την αντιπλημμυρική τους προστασία», σημείωσε. Και κατέληξε κάνοντας μια αναφορά στις δηλώσεις που λίγο πριν από το υπουργικό συμβούλιο είχε κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε κάποιες προτάσεις «με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς». Και πρόσθεσε πως «μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Αλλωστε και χθες ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον τού σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη τού αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια, κάθε θετική συμβολή, από όπου και αν προέρχεται, είναι καλοδεχούμενη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή