Τρία πρόσωπα στοχοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές στην Αττική, στη βόρεια Εύβοια και στην Πελοπόννησο, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση: τον πρωθυπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά. Μετά και τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, όλα τα στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνουν πως η «πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».
Από χθες, με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ξανάνοιξαν θέμα σε σχέση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του: «Τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν όταν με τον κ. Χαρδαλιά ενημέρωναν τους πολίτες ότι στη Βαρυμπόμπη ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά. Τρεις μέρες μετά, από αναζωπύρωση με 3 μποφόρ κάηκε το μισό λεκανοπέδιο, ενώ εδώ και οκτώ μέρες μαίνονται πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς τη βόρεια Εύβοια και συνεχίζουν να καίνε την Πελοπόννησο.
Ολο αυτό το διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμένει εξαφανισμένος. Αναρωτιόμαστε, συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του;».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών».
Οσον αφορά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έλεγε χθες ότι περίπου όλα είναι καλά, εκκενώνονταν 19 οικισμοί στην Αρκαδία».
Πριν σβήσουν οι φωτιές και πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, από την Κουμουνδούρου επέλεξαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική τακτική από την πεπατημένη. Δεν ζήτησαν, όπως γίνεται συνήθως, τις παραιτήσεις των υπεύθυνων υπουργών, αλλά πέταξαν το γάντι στον πρωθυπουργό να το πράξει. Και αυτό γιατί; Εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη θέση και αργά ή γρήγορα, ακόμα και μέσω ενός ανασχηματισμού, θα αναγκαστεί να λάβει επώδυνες αποφάσεις. Και τυχόν αλλαγές στο επιτελείο που χειρίστηκε τις πυρκαγιές δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν πίσω από μια συνολική αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου.
Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν από την αξιωματική αντιπολίτευση και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους. Με ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: «Αντί για πραγματικές αποζημιώσεις η κυβέρνηση θα δίνει δάνεια; Δηλαδή ένας άνθρωπος που έχασε τους κόπους μιας ζωής μπορεί να βρεθεί να χρωστάει και 30 χιλιάδες στο κράτος. Δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά, δεν επιθυμούν να σταματήσουν την καταστροφή».
Οι ανεμογεννήτριες
Τέλος, πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε από μια νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη. O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook υπονόησε ότι οι φωτιές που ξέσπασαν «αφέθηκαν» προκειμένου μετέπειτα να γίνουν επενδύσεις και να προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. «Χρειάζεται και αδειοδότηση για τη διάνοιξη των τεράστιων δρόμων που απαιτούνται για να μεταφερθούν, ειδικά ο έλικας των 80-90 μέτρων. Οταν υπάρχει δάσος, αυτό δεν είναι δεδομένο», ανέφερε. Και επειδή της δήλωσης ακολούθησε και αιχμηρό σχόλιο κατά του Αδ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως ακόμα και οι φωτογραφίες που ανέβασε ο κ. Πολάκης ήταν από πυρκαγιές που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Και διερωτήθηκε: «Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άφηναν να καίνε τα δάση και μετά τους έδιναν άδεια;».