«Όχι» σε νέο lockdown το φθινόπωρο

«Όχι» σε νέο lockdown το φθινόπωρο

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε ο πρωθυπουργός

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές ομάδες επιβεβαίωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχει στο πλάνο της κυβέρνησης σχέδιο να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα κυβερνητικά σχέδια. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως όσοι κάνουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ, και αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, πάντως, και στις εξαγγελίες που ήδη έχουν γίνει για τους υγειονομικούς, ζητώντας από τον κλάδο να κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον με μία δόση ή δεν κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Στην ίδια λογική που κινείται όλο το τελευταίο διάστημα, της πειθούς, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους νέους που θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους να κάνουν τεστ και να αποφύγουν για ένα διάστημα την επαφή με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Η αναφορά αναδεικνύει τον φόβο των ειδικών και βεβαίως της κυβέρνησης για έξαρση κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές στα τέλη Αυγούστου. «Ζητώ πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από το φθινόπωρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά σταθερός πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. «Εχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown», σημείωσε και εξήγησε τον λόγο: «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους». Οσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε νησιά, ο πρωθυπουργός δεν τα χαρακτήρισε lockdowns αλλά «ελαφρά περιοριστικά μέτρα». Στον πυρήνα της απόφασης του πρωθυπουργού βρίσκεται η οικονομία, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ένα ακόμη φθινόπωρο με την οικονομική δραστηριότητα περιορισμένη.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα του εμβολιασμού τον Αύγουστο έχει χαλαρώσει –όπως αναμενόταν– και με το πέρας των διακοπών η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το βάλει και πάλι στην ατζέντα. «Το καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκκληση για εμβολιασμούς

Με την επισήμανση ότι η έως τώρα πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος έχει μειώσει σημαντικά την πίεση στο σύστημα υγείας, που τώρα είναι 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν κατά τα προηγούμενα κύματα, ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος καλεί τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν. Ο κ. Σκέρτσος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές». Ακολούθως, παραθέτει τα στοιχεία από την εξέλιξη των εμβολιασμών, σύμφωνα με τα οποία 5,8 εκατ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή το 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για εμβολιασμό και 61,1% των ενηλίκων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ο υφυπουργός καλεί τους ανεμβολίαστους να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας τεστ μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μία εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή