«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της Ε.Ε. και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια», δήλωσε o Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας» τόνισε ο Ζ. Μπορέλ και πρόσθεσε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την Ε.Ε. φτάνουν περίπου τα 400 άτομα μαζί με τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», υπογράμμισε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν» σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της Ε.Ε. ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.
Δήλωσε επίσης ότι «η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία».
Τέλος, ανέφερε ότι «η Ε.Ε. τονίζει τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας όλων των πολιτών της στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για την Ε.Ε. ή τα κράτη μέλη. Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απομάκρυνσης από τη χώρα του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσής τους για τις κοινές μας αξίες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ