Οι άξονες του σχεδίου Μπένου για την Εύβοια

Οι άξονες του σχεδίου Μπένου για την Εύβοια

Σε τρεις φάσεις θα εξελιχθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής μετά τις καταστροφικές φωτιές

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο, που αναλαμβάνει επικεφαλής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, είχε χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Κατά την έναρξή της ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν, ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. «Η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πολιτεία προχωρεί άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης.

«Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη μέρα της Βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από τη δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε λέγοντας πως καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαγούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία που πρέπει να έχει η όλη προσπάθεια, τονίζοντας πως πρέπει να είναι συναινετική. «Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει τον επιτελικό ρόλο να συντονίζει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες. Εμπλέκονται, όμως, και οι τοπικοί φορείς. Η περιφέρεια, οι δύο δήμοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτοί είναι οι συνομιλητές μας, αυτοί θα μας κατευθύνουν, θα μας καθοδηγήσουν, θα εισφέρουν τις σκέψεις τους. Νομίζω ότι και η εμπειρία του Σταύρου είναι τέτοια που να ξέρει ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν ξεπηδήσει μέσα από την ενέργεια, μέσα από τη θετική ενέργεια των ίδιων των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πληγεί», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.  

Το πλάνο  

Οι άξονες του σχεδίου Μπένου για την Εύβοια-1

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος έκανε λόγο για την «πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση» που του έγινε στη ζωή του, τονίζοντας πως δεν σκέφτηκε στιγμή να αρνηθεί. Στο διά ταύτα, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας ο κ. Μπένος παρουσίασε τον οδικό χάρτη με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα πάνω σε επτά σημεία:  

• Ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

• Μaster plan για το νέο δάσος.

• Συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα.

• Μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον.  

• Μελέτη για αγροδιατροφή.

• Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας.

• Μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας. 

Οι άξονες του σχεδίου Μπένου για την Εύβοια-2

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες, τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: Αμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Στη συνεδρίαση έλαβε επίσης μέρος, πλην συνεργατών και υπουργών, και σχεδόν σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής: ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υπεύθυνος των προγραμμάτων «Διάζωμα» Ευδόκιμος Φρέγκογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή