Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για εργαζομένους, μαθητές και φοιτητές

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για εργαζομένους, μαθητές και φοιτητές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα υπάρξουν και φέτος μέτρα δημόσιας υγείας, αφενός για να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού και των νέων μεταλλάξεων, αφετέρου για να θωρακίσουμε το ΕΣΥ». Ετσι προλόγισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την εισήγηση των περιορισμών που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου και αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν (ακόμα) εμβολιαστεί. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων συνέπεσε με το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε η Ελλάδα χθες, καθώς ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, 4.608. Ταυτόχρονα, 32 ασθενείς κατέληξαν και 326 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης καταγράφηκαν στην Αττική (1.096), στη Θεσσαλονίκη (402), στην Κρήτη (344), στην Αχαΐα (184) και στη Μεσσηνία (146). 

Στο εξής, λοιπόν, οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, σε ιδιωτικό διαγνωστικό με δική τους επιβάρυνση, έναντι 10 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όσοι εργάζονται σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν δύο self tests την εβδομάδα, τα οποία θα τους παρέχονται δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές, από την άλλη, θα προβαίνουν σε δύο εργαστηριακά τεστ, τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι. Σημαντικές, ωστόσο, είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν στην καθημερινότητα και στη διασκέδαση. 

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα επιτρέπεται να βρίσκονται μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (με το σχετικό πιστοποιητικό, ισχύος μέχρι έξι μήνες μετά την επιμόλυνση). Επίσης, μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα εισέρχονται σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα. Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα επιτρέπεται η είσοδος και ανεμβολίαστων, με rapid test 48 ωρών. Εν προκειμένω, βέβαια, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να επιλέξει αν θα λειτουργήσει ως αμιγής (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτός χώρος πολιτισμού. Με τον έλεγχο της εγκυρότητας των εγγράφων μέσω της ειδικής εφαρμογής επιφορτίζονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι των παραπάνω χώρων. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν rapid test 48 ωρών, ενώ οι μικρότεροι, από 5 έως 12 ετών, θα κάνουν self test. Σημειώνεται ότι, από τις 13 Σεπτεμβρίου, τεστ σε δημόσιες δομές θα είναι διαθέσιμα μόνο για ανεμβολίαστους και όσους έχουν συμπτώματα. 

«Εμείς έναντι του εγώ»

Ο υπουργός τόνισε ότι τα παραπάνω μέτρα δεν έχουν «ούτε πατερναλιστικό ούτε τιμωρητικό χαρακτήρα». «Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, όσοι νοσούν από άλλες ασθένειες δικαιούνται περίθαλψης», ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουμε νέα ραντεβού και χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά που έχουν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πιστεύω στον Ελληνα και πιστεύω πως θα επικρατήσει το “εμείς έναντι του εγώ”», συνέχισε ο ίδιος. 

«Το πραγματικό δίλημμα είναι “εμβόλιο ή ιός”», υπενθύμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια της ΜΕΘ του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, και προέτρεψε τους διστακτικούς να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς. «Το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι ισχυρό», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή 18 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από το post covid syndrome».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή