Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί

26' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται. Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές. Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα».

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε σχεδόν 60 πυρκαγιές την ημέρα»

«Είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε, να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Μάλιστα εγώ ο ίδιος συμμετείχα σε μία τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαΐου 2021 όπου κατέστησα απολύτως σαφές ότι πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι με παρεμβάσεις θα μειώσουμε την ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και να έχουμε σχέδια διαφυγής για την περίπτωση εκκένωσης ενός οικισμού» ανέφερε στην συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πράγματι, αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω ενδεικτικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η φωτιά έπιασε αλλά δεν μπήκε στον οικισμό και για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής. Η δεύτερη περιοχή που και αυτή απειλήθηκε, σας είναι πολύ οικεία κ. Τσίπρα. Αναφέρομαι στο Σούνιο. Υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που υποδεικνύουν πως οι πολίτες θα φτάσουν στη θάλασσα. Αυτά όλα έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή της περιουσίας σε σπίτια τα οποία βρέθηκαν εντός του δάσους είτε πέριξ των οικισμών. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε να προστατεύσουμε ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς, τις κρίσιμες υποδομές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Αυτές οι φωτιές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το εξηγεί και η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτό που βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο».

«Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από το εξωτερικό. Πάρα ταύτα χρειαστήκαμε τρεις ημέρες να σβήσουμε τη φωτιά. Πείτε μας που ακριβώς έγινε το λάθος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείριση τους. Επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την πυροσβεστική, αυτή η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει εν τη γενέσει τους την πλειοψηφία των πυρκαγιών».

«Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη»

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές σε επίπεδο αρχηγών.

«Στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά»

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία.

«Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη»

«Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η μεταβίβαση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. «Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξοικειωθεί με αυτό η πυροσβεστική», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση των προγραμματισμό που γίνεται, οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καθαρίζουν τους δρόμους. «Τα εύφλεκτα πεύκα δίπλα στα σπίτια θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα. Δεν αναφέρομαι σε όλα τα πεύκα. Τα πευκοδάση θα ξαναγίνουν πευκοδάση» είπε και σημείωσε: «Να δημιουργηθεί ζώνη μεταξύ πευκοδάσους και οικισμού όπου θα έχουμε διαφορετικά είδη δέντρων. Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών».

«Η δημόσια συγνώμη μου δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση» 

«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

«Ειδικές δράσεις για ριτινοπαραγωγους και μελισσοπαραγωγούς»

«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγους και τους μελισσοπαραγωγούς» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν. Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης.

«Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

«Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Και επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαίου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

«Όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά»

«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως στη Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα εκκενώσεων μετά τις πλημμύρες.

«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο έχει εγκριθεί ύψους 1,76 δισ. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα αλλά και πορίσματα που είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το 2008 είχαμε αναδείξει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά έλλειψη πρόληψης. Θα παρακαλούσα όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, αυτό να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων».

«Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Δεν το ανακαλύψαμε εμείς»

«Να απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά είπε: ««Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης».

Και συμπλήρωσε: «Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».

«Ανεμογεννήτριες μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση»

«Δεν μπορούν ορισμένοι να θολώνουν την αλήθεια για τις καμένες περιοχές όταν το Σύνταγμα και ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου κηρύσσει όλες τις εκτάσεις αναδασωτέες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια, ενώ «απαντώντας» στις συζητήσεις περί πυρκαγιών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είπε: «Ανεμογεννήτριες γνωρίζετε ότι μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση. Δεν είναι οι πιο καθαρές μορφές ενέργειες εχθροί του δάσους».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον ορθό λόγο, την κοινή λογική, τη δύναμη της επιστημονικής ανάλυσης, να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει «Η λεωφόρος της επιστήμης είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει, όχι ο παράδρομος του ψέματος».

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί-1
Nick Paleologos / SOOC

Αλ. Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

«Δεν σας φταίει η κλιματική κρίση, αλλά οι πολιτικές σας επιλογές. Και η ευθύνη αυτών των πολιτικών σας βαραίνει προσωπικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί-2
Menelaos Myrillas/ SOOC

Φ. Γεννηματά: Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους

Με αναφορά στην πανδημία ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». Ωστόσο, «Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» σημείωσε η κα Γεννηματά και κλείνοντας την αναφορά της στην πανδημία συμπλήρωσε: «Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχει στηρίξη το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε», ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί-3
Menelaos Myrillas/ SOOC

Δ. Κουτσούμπας: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας: «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια».

Ο Κουτσούμπας σημείωσε επίσης: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται», ωστόσο «το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η σειρά μονολόγων που ακολουθούμε εδώ, καθιστά τη Βουλή μη αντάξια των περιστάσεων. Κυρίως τους ανθρώπους που μας βλέπουν την ώρα που νιώθουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι «Είναι η δομή της συζήτησης τέτοια, που δεν βοηθάει. Στους αβοήθητους ανθρώπους εκεί έξω δεν ακούγεται καλά».

Κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και στις ευθύνες που επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές. Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο. Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου» τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 στην πρωτολογία του, κατηγορώντας ωστόσο τον πρωθυπουργό όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ενίσχυσαν τα δασαρχεία όπως θα έπρεπε να κάνουν για να προληφθούν οι πυρκαγιές.

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί-4
George Vitsaras / SOOC

Κ. Βελόπουλος: Αμεσες οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες

«Κάνατε ένα λάθος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί είναι χρέος τιμής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρέπει όλη η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί να ευχαριστήσουν όλες τις χώρες που βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφερόμενος στις φωτιές, «πάμε στην ουσία της συζήτησης τώρα. Μας είπατε ότι φταίει κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας. Ότι τα φτιάξατε όλα καλά. Τότε γιατί κάηκε η Ελλάδα;» ρώτησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει λέγοντας «Σας λένε ψέματα οι σύμβουλοί σας και αυτό με ενοχλεί ως άνθρωπο».

«Είπατε ότι πετούσαν 74 πτητικά μέσα. Από τα 9 καναντέρ πετούσαν τα 4. Από τα 25 Σινούκ πετούσαν τα 4. Ή σας κρύβουν την αλήθεια οι σύμβουλοί σας, ή δεν λέτε την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συμπλήρωσε: «Τα πτητικά μεσα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πρώτα δέκα λεπτά. Αν αρπάξει η φωτιά, ζήτω που καήκαμε».

Ωστόσο, «κάνατε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ακούσατε την πρότασή μας για έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τον έλεγχο και την επιστασία. Αποφάσισε σωστά η ΝΔ γιατί άκουσε εμάς. Πρέπει να ακούτε. Δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ» επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, στις καταστροφικές πυρκαγιές «κάηκε το μέλλον περιοχών της χώρας» και πως «ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Σημαντική και καλή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ξεκινήσουμε τη συζήτηση γι’ αυτό που έγινε εφέτος με τις πυρκαγιές», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της πρωτολογίας του, παρ’ όλο που όπως παρατήρησε αυτή άργησε περίπου 12 ημέρες από τη συνέντευξη Τύπου που την είχε προαναγγείλει.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι αυτές θα πρέπει να είναι άμεσες και όχι όπως στη Σάμο και στη Θεσσαλία, όπου οι πληγέντες περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν. Μάλιστα σημείωσε ότι «σήμερα, πριν λίγη ώρα, βγήκε το ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις στη Σάμο και αυτό για να μην εκτεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τόνισε πως «σαφώς είναι σημαντικό ότι σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ξέρετε ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται το φυσικό περιβάλλον και ζωή σε αυτές τις περιοχές που κάηκαν δεν υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Κάηκε η πανίδα και η χλωρίδα …». Ο κ. Βελόπουλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός στελεχώνει το επιτελικό κράτος με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και με μεταγραφές, δείχνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει ένδεια στελεχών.

Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πυρκαγιές οι πολιτικοί αρχηγοί-5
Menelaos Myrillas / SOOC

Γ. βαρουφάκης: Καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά

Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η σειρά μονολόγων που ακολουθούμε εδώ, καθιστά τη Βουλή μη αντάξια των περιστάσεων. Κυρίως τους ανθρώπους που μας βλέπουν την ώρα που νιώθουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι «Είναι η δομή της συζήτησης τέτοια, που δεν βοηθάει. Στους αβοήθητους ανθρώπους εκεί έξω δεν ακούγεται καλά».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και στις ευθύνες που επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές. Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο. Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου» τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 στην πρωτολογία του, κατηγορώντας ωστόσο τον πρωθυπουργό όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ενίσχυσαν τα δασαρχεία όπως θα έπρεπε να κάνουν για να προληφθούν οι πυρκαγιές.

Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι 

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε τη ευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

«Αναγνώρισα τα λάθη που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα τη φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει “πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο”; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε, ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

«Υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης»;

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. Πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού»

«Ελάτε επιτέλους κύριοι της αντιπολίτευσης και καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις επί του πεδίου, κάντε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Τουλάχιστον από την κ. Γεννηματά άκουσα κάποιες προτάσεις με τις οποίες συμφωνώ, όπως είναι ο ενεργός ρόλος της τοπικής κοινωνίας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους πολίτες στην Καρδίτσα και τη Σάμο κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι από την ταχύτητα απόδοσης των αποζημιώσεων. Τα δώσαμε σε μία εβδομάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την δευτερολογία του λέγοντας: «Κλείνω με μία συνολική παρατήρηση για το πολιτικό κλίμα που επικράτησε τις προηγούμενες ώρες για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν προσπαθούμε να διχάσουμε κανέναν. Παρά τις προσπάθειες μας είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό, τι αφορά στον εμβολιασμό. Σήμερα δυστυχώς πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία… Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου

Κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι. «Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στη θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Κ. Μητσοτάκης: Το επιτελικό κράτος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος

«Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα, και φέτος είχαμε περισσότερα από ποτέ. Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, δήλωσε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

«Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα, αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα»

«Κληρονομήσαμε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει.. Κάνατε μισή δουλειά την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα, αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα».

Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας «Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε έναν νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή