Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο Α. Τσοχατζόπουλος

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο Α. Τσοχατζόπουλος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του Πειραιά.

Γεννημένος στις 19 Δεκεμβρίου του 1939 στη Θεσσαλονίκη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των στενότερων συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του από το 1981, όταν ανέλαβε υπουργός Δημοσίων Εργων, με εξαίρεση την περίοδο που χρημάτισε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης διετέλεσε, από το 1984 έως το 2004, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Εργασίας, Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης. Από τον Οκτώβριο του 1981 έως και την άνοιξη του 2004 είχε συνεχή κοινοβουλευτική παρουσία, κατά την πρώτη τετραετία ως βουλευτής Επικρατείας και κατόπιν εκλεγείς στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Το 1995, για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών, αναπλήρωσε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη νοσηλεία του στο Ωνάσειο. Μετά την αποχώρηση του τελευταίου, τον Ιανουάριο του 1996, διεκδίκησε την πρωθυπουργία, χάνοντας από τον Κώστα Σημίτη στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξης. Πέντε μήνες αργότερα, μετά και τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ηττήθηκε και πάλι από τον κ. Σημίτη στις ιδιαίτερα φορτισμένες εσωκομματικές εκλογές του 4ου συνεδρίου του Κινήματος.

Την περασμένη δεκαετία ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων, όπως το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» σχετικά με το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Για το δεύτερο ζήτημα, τον Ιούνιο του 2010, ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα από την Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ. Καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη και για τις δύο υποθέσεις και πέρασε από τον Απρίλιο του 2012 σχεδόν έξι χρόνια στη φυλακή, πριν αποφυλακιστεί για λόγους υγείας τον Ιούλιο του 2018. Ηταν παντρεμένος με τη Βίκυ Σταμάτη, με την οποία απέκτησε έναν γιο, ενώ από τον πρώτο του γάμο είχε έναν γιο και μία κόρη.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος με συμμετοχή σε κορυφαίες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, αλλά και σημειώνοντας, παράλληλα, πως «είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει –με βάση τις αρχές και τις αξίες του– πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του». Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή