«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στο Φανάρι.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στο Φανάρι.

Η χειροθέτηση με το ειδικό παράσημο έγινε την παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού

Πρόκειται για τιμητικό εκκλησιαστικό τίτλο που απονέμεται από τον Πατριάρχη σε προσωπικότητες που με το έργο τους βοηθούν την Εκκλησία και την κοινωνία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει αύριο 1η Σεπτεμβρίου την ημέρα της Ινδικτιώνος, ημέρα αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.  

Στο πλαίσιο αυτό ηχηρό ήταν το μήνυμα του Πατριάρχου τόσο για την κλιματική αλλαγή αλλά και η ευχή του να τερματιστεί η διάδοση ψευδοεπιστημονικών απόψεων «περί δήθεν επικινδυνότητας των εμβολίων, η συκοφάντηση των ειδικών και η ανερμάτιστη υποβάθμιση της σοβαρότητας της νόσου». 

«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας-1

Αναφέρει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης: «Εἰλικρινής εὐχή τῆς ἡμῶν Μετριότητος εἶναι καί ὁ τερματισμός τῆς διαδόσεως ψευδοεπιστημονικῶν ἀπόψεων περί δῆθεν ἐπικινδυνότητος τῶν ἐμβολίων κατά τοῦ κορωνοϊοῦ Covid-19, τῆς κατασυκοφαντήσεως τῶν εἰδικῶν καί τῆς ἀνερματίστου ὑποβαθμίσεως τῆς σοβαρότητος τῆς νόσου».

Δυστυχῶς, παρόμοιαι θέσεις διαδίδονται καί ἀναφορικῶς πρός τήν κλιματικήν ἀλλαγήν, τά αἴτια καί τά ὀλέθρια ἐπακόλουθά της. Ἡ πραγματικότης εἶναι τελείως διαφορετική, ἐνώπιον δέ αὐτῆς ἀπαιτεῖται ὑπευθυνότης, σύμπραξις, συμπόρευσις καί κοινόν ὅραμα.

«Αρχων Οφφικιάλιος» χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας-2

Εἶναι ἀδιανόητον νά ἀδρανῶμεν, ἐν ἐπιγνώσει τῶν κοινῶν διά τό ἀνθρώπινον γένος μεγάλων συγχρόνων προκλήσεων. Ἡ ἀδιαφορία διά τόν πάσχοντα συνάν-θρωπον καί διά τήν καταστροφήν τῆς «καλῆς λίαν» δημιουργίας εἶναι προσβολή τοῦ Θεοῦ καί ἀθέτησις τῶν ἐντολῶν του. Ὅπου ὑπάρχει σεβασμός πρός τήν κτίσιν καί ἔμπρακτος ἀγάπη πρός τόν «ἠγαπημένον τοῦ Θεοῦ» ἄνθρωπον, ἐκεῖ εἶναι παρών ὁ Θεός».

Οσον αφορά τη χειροθέτηση του κ. Τσιόδρα, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε:

«Ανακοινούται, ότι την 1ην Σεπτεμβρίου, ημέραν Τετάρτην, τελείται εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ η Εορτή της Ινδίκτου και η Ι. Σύναξις προς τιμήν και μνήμην της Παναγίας της Παμμακαρίστου, ης η αρχαία Ι. Εικών τεθησαύρισται εν αυτώ.

Κατά τον Μ. Εσπερινόν της παραμονής, Τρίτης, 31ης Αυγούστου, και ώραν 6:00 μ.μ., η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσῃ εν τη Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, μετά το πέρας του οποίου θα χειροθετήσῃ τον Ελλογιμ. Καθηγητήν κ. Σωτήριον Τσιόδραν, εξ Αθηνών, εις Άρχοντα Οφφικιάλιον της Μ.τ.Χ.Ε.. Την δ̉ επομένην, ημέραν της Εορτής, θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία εν Πατριαρχική και πολυαρχιερατική συγχοροστασία, τη συμμετοχή της σεπτής Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ήτις θα ενδημή ενταύθα επ᾿ ευκαιρία των εργασιών της ανά τριετίαν συνερχομένης Συνάξεως αυτής.

Η Ι. Εικών της Παναγίας της Παμμακαρίστου θα είναι εκτεθειμένη, κατά το έθος, εις προσκύνησιν εν τω Σωλέᾳ του Π. Πατριαρχικού Ναού.
Κατά την Θείαν Λειτουργίαν θα αναγνωσθή και ειδικόν Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος επί τη ημέρα προσευχών υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή