Το μήνυμα Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία: «Η Ελλάδα, ο καλύτερος φίλος»

Το μήνυμα Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία: «Η Ελλάδα, ο καλύτερος φίλος»

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε την ανησυχία της Αθήνας για την αμυντική συμφωνία των Σκοπίων με την Αγκυρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει ρόλο κατεξοχήν εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε χθες από τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε επαφές με τον ομόλογό του, αλλά και την ηγεσία της χώρας (πρόεδρο Πενταρόφσκι, πρωθυπουργό Ζάεφ, αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμιτρόφ και υπουργό Εξωτερικών Οσμάνι). «Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της», σημείωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει κάθε συμφέρον για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», ο κ. Δένδιας έθεσε στους συνομιλητές του την πρόσφατη αμυντική συμφωνία των Σκοπίων με την Αγκυρα και τις ανησυχίες της Αθήνας γι’ αυτήν. Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας σημειώθηκε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι τυπική, δίχως κάποια ιδιαίτερη πτυχή και αφορά κυρίως την εκπαίδευση σε τετραετή ορίζοντα. Τόνιζαν ακόμα ότι η Βόρεια Μακεδονία πάντα λαμβάνει υπόψιν της τις ελληνικές ευαισθησίες στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ως προς το αμυντικό σκέλος των σχέσεων Αθήνας – Σκοπίων, ο ίδιος ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην αποστολή επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εκτελείται από την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τις δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν φέτος για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, που ήδη υλοποιούνται. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για τη διατήρηση και προστασία βυζαντινών και μετα-βυζαντινών μνημείων, ενώ ευχαρίστησε για την αναγνώριση της ελληνικής βοήθειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την παροχή 120.000 εμβολίων.

Ο κ. Δένδιας καλωσόρισε και την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-26. Μάλιστα, η θέση της Βόρειας Μακεδονίας για στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας κοινοποιήθηκε διά του επίσημου διαύλου, με διπλωματική νότα.  

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε και τη στήριξη της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Οπως είπε, η Ελλάδα «στηρίζει πλήρως την ενταξιακή σας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη βάση της αιρεσιμότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε προκειμένου η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό. Θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με τη σλοβενική προεδρία της Ε.Ε. Και θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια που επιθυμείτε».

Η συμφωνία

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως «το απαραίτητο θεμέλιο» για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, περιέγραψε ως θετικά βήματα την αφαίρεση των πινακίδων που σηματοδοτούσαν δρόμους στο κέντρο των Σκοπίων διά των οποίων επιχειρούνταν η οικειοποίηση των αρχαίων Μακεδόνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή