ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το παζλ του ανασχηματισμού με αποχωρήσεις και νέες εισόδους

Οριακές οι μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα στη σκιά του «όχι» από τον Αποστολάκη

Το παζλ του ανασχηματισμού με αποχωρήσεις και νέες εισόδους

Δέκα είναι συνολικά οι αλλαγές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, είτε αυτές αφορούν μετακινήσεις είτε νέες εισόδους, είτε αναβαθμίσεις. Οι νέες είσοδοι είναι συνολικά έξι. Πιο συγκεκριμένα, τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος οκτώ μήνες μετά την καρατόμησή του από το υπουργείο Εσωτερικών επιστρέφει με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Τη θέση του υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης, ενισχύοντας περαιτέρω τη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης. Τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» από το 2006, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα εξακολουθήσει να είναι στο προσκήνιο και φέτος τον χειμώνα. Τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική, αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου. Αλλαγή φρουράς είχαμε και στο υφυπουργείο Μεταφορών με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο από την Κοζάνη να αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού.

Το παζλ του ανασχηματισμού με αποχωρήσεις και νέες εισόδους-1Από μετακινήσεις είχαμε δύο: Ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πηγαίνει στο Πεντάγωνο στη θέση του υφυπουργού Αμυνας. Τέλος, έχουμε και μία αναβάθμιση, αυτή του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, που αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές. Η δέκατη αλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς μετά τη μη αποδοχή από πλευράς του Ευάγγελου Αποστολάκη της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η θέση παραμένει κενή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη αναζητείται πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο, με την κεντρική βούληση να είναι αυτό να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Αποστολάκη. Σενάρια που λένε πως το Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  

Από την άλλη, οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση σε επίπεδο υπουργών είναι δύο: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που παρά το γεγονός ότι δεν είχε την ευθύνη της πυρόσβεσης πλήρωσε την πολιτική πίεση από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης, είχαμε την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη, η οποία είναι αποτέλεσμα μάλλον καραμπόλας, καθώς στο Μαξίμου είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι και χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό τη θετική τουριστική σεζόν, που έως τώρα έχει πάει καλύτερα του αναμενομένου. Σε επίπεδο αναπληρωτών και υφυπουργών έχουμε έξι αποχωρήσεις. Ο Γιώργος Ζαββός αποχωρεί καθώς καταργείται η θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκτός κυβέρνησης μένει και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, τη θέση του οποίου ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό πήρε ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης. Από την κυβέρνηση αποχώρησε ακόμα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που τον διαδέχεται ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών. Εκτός κυβέρνησης μένει ακόμα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και η Φωτεινή Αραμπατζή, τη θέση της οποίας παίρνει ο Σίμος Κεδίκογλου. Από το υπουργείο Υγείας εκτός κυβέρνησης μένει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.