Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»

Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη. Ολος ο πολιτικός κόσμος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη και ήδη από χθες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «Yπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού».

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας: «Οπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, “όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός”. Ομως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν την ενότητα του λαού μας και την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών».

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Με το έργο του έδωσε άλλο νόημα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας και έξω από αυτήν, στον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία». «Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη Ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά μέσα από την ολομέλεια. Συγκίνηση προκάλεσε η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα που έδωσε ο Περισσός στη δημοσιότητα. Με ημερομηνία 5.10.2020 ο μεγάλος μουσικός δημιουργός ανέφερε: «Τώρα, στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Ετσι, βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για τον λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Στον Μίκη άρεσε να περπατά “στους μεγάλους δρόμους κάτω από τις αφίσες”. Κι εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να διαπαιδαγωγεί». «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου. Αυτό έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους μας», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερο πλούσια στο διηνεκές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή