Άκης Σκέρτσος: Αλλάξαμε πολλά υπέρ των πολλών και συνεχίζουμε

Άκης Σκέρτσος: Αλλάξαμε πολλά υπέρ των πολλών και συνεχίζουμε

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί εντός χρονοδιαγράμματος με τις ελάχιστες δυνατές αποκλίσεις.
 
Το μεστό μεταρρυθμίσεων σχέδιο της χώρας «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδίδει νέο περιεχόμενο και κυρίως πολλαπλάσια δυναμική στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, συναρμόζοντας –πρώτη φορά– τις δημόσιες επενδύσεις με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
 
Κοιτάζοντας προς τα πίσω. Η προηγούμενη διετία –παρά τις εξωγενείς κρίσεις που τη σημάδεψαν– υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή τόσο ως προς τη νομοθέτηση όσο και ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών.
 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η καθιέρωση (από τις ίδιες τις σχολές) Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, μια ριζική μεταρρύθμιση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μια σημαντική επένδυση για πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
 
Στην αναδιανομή πραγματικών ευκαιριών κοινωνικής και οικονομικής ανόδου υπέρ των νέων στοχεύουν επίσης η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου με τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η σημασία της ως εφοδίου των νέων για καλές δουλειές και υψηλά εισοδήματα.
 
Καίριες υπήρξαν και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που πραγματικά προστατεύουν και ενδυναμώνουν τους εργαζομένους, επιτρέποντάς τους ταυτόχρονα να έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Στις σημαντικές παρεμβάσεις να αθροίσουμε και τους νέους κανόνες για τη δημοκρατικότερη λειτουργία του συνδικαλισμού.
 
Ο ενιαίος πτωχευτικός κώδικας έδωσε για πρώτη φορά πραγματική «Δεύτερη Ευκαιρία» σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, απελευθερώνοντάς τους από τον βρόχο της υπερχρέωσης και επιτρέποντας στο τραπεζικό σύστημα να επαναλειτουργήσει ως χρηματοδότης της οικονομίας.
 
Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης gov.gr κατέστη βασικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, το καταλαβαίνει αμέσως όποιος κάνει χρήση των μέχρι στιγμής 1.256 υπηρεσιών της, με πιο νευραλγικής σημασίας την άυλη συνταγογράφηση και το άυλο παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές του Αυγούστου κατέδειξε τη σοβαρότητα της απειλής από την κλιματική κρίση και επιβεβαίωσε την ορθότητα των προτεραιοτήτων μας: τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και νέου πλαισίου κρατικής αρωγής έπειτα από φυσικές καταστροφές, την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης και τη στροφή στις «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με απλούστευση της αδειοδότησής τους.
 
Γενικά, αυτή τη διετία δεν υπάρχει τομέας πολιτικής –από την οικονομία μέχρι την υγεία, από την ασφάλεια και την απασχόληση μέχρι την εκπαίδευση και το περιβάλλον– που να μην προχωρήσαμε σε μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις με πλήρη διαφάνεια και συνεχή δημόσια λογοδοσία.
Το αναπτυξιακό αποτύπωμα των αλλαγών που κάναμε είναι ήδη αδρό, καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες και στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
 
Η κυβέρνηση κοιτάζει το επόμενο δωδεκάμηνο με αισιοδοξία αλλά και με απόλυτη επίγνωση της αυξημένης ευθύνης της –που επιτείνεται από τη χρονική συγκυρία– για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη χώρα.
 
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, λοιπόν, θα προχωρήσουμε μεταξύ άλλων στον ριζικό εκσυγχρονισμό του πλαισίου δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της οικονομίας της γνώσης, στην αναδιοργάνωση της διοίκησης των πανεπιστημίων, στην ψηφιοποίηση και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη με αιχμή την πρωτοβάθμια φροντίδα και την καθιέρωση ατομικού φακέλου ασθενούς, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στοχεύει στην αναδιανομή ευκαιριών και πόρων προς τη νεότερη γενιά και σε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτύχουμε μια ισορροπημένη κλιματική μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων.
 
Το αναθεωρημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά 2.0», που τέθηκε προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, περιλαμβάνει αυτές και πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά.
 
Είναι ο οδικός χάρτης των εμβληματικών παρεμβάσεων για το δεύτερο μισό της θητείας αυτής της κυβέρνησης, που πορεύεται με γνώμονα την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται υπέρ των λίγων αλλά υπέρ των πολλών, έχουν σαν πήχυ τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι τις «δουλείες» του εκλογικού κύκλου ή τις φτωχές επιδόσεις του πολιτικού αντιπάλου.
Ετσι θα συνεχίσουμε.
 
* Ο κ. Ακης Σκέρτσος είναι υπουργός Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT