Το παρασκήνιο της επιλογής Στυλιανίδη

Το παρασκήνιο της επιλογής Στυλιανίδη

Ο Ελληνοκύπριος πολιτικός, με τη γνώση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, είναι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Στυλιανίδης πέρασε την περασμένη εβδομάδα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή τη συνάντηση κλείδωσε κατά μεγάλο ποσοστό η υπουργοποίηση του Ελληνοκύπριου πολιτικού, με το μικρό ποσοστό που απέμενε για την οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας να συμπληρώνεται από ένα sms που έλαβε ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας από τον κ. Στυλιανίδη, λίγο πριν αυτός αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, πριν έρθει ξανά για μόνιμη αυτή τη φορά εγκατάσταση στην Ελλάδα.  

Ο κ. Στυλιανίδης έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έψαχνε το Μαξίμου για να συμπληρώσει τη θέση. Πρώτον, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς ήταν ο άνθρωπος που έτρεξε τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας στην Ε.Ε. επί προεδρίας Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2019. Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξε άλλωστε και ο εμπνευστής του RescEU. Δεύτερον, ως απότοκο του πρώτου, είναι άνθρωπος εγνωσμένου κύρους και με πολλές επαφές στη Γηραιά Ηπειρο, που σημαίνει πως μπορεί να κινητοποιήσει έναν μηχανισμό ο οποίος υπερβαίνει τα στενά σύνορα της χώρας. Τρίτον, ως πρόσωπο χωρίς τριβή με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μπορεί να έχει αυτό που εξαρχής ήταν προαπαιτούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: αν όχι την πλήρη στήριξη, την ανοχή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος προκειμένου να πετύχει στο εθνικό εγχείρημα της διαχείρισης των κρίσεων.  

Τιμητική πολιτογράφηση  

Ο κ. Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί τιμητικά Ελληνας πολίτης για να ολοκληρωθεί και τυπικά, την ερχόμενη Παρασκευή, η ορκωμοσία του και να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Ο ίδιος στην πρώτη του δήλωση ως νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού «με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιών», συμπληρώνοντας πως «η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε». Ο κ. Στυλιανίδης έχει μπροστά του έναν ανηφορικό δρόμο, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν μηχανισμό πολυδαίδαλο, με αλληλοεπικαλύψεις στις αρμοδιότητες, που θέλει σχεδιασμό από την αρχή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος υπουργός θα κάνει και τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Στα εργαλεία που θα έχει είναι και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Τα συγχαρητήριά του στον κ. Στυλιανίδη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων εξέφρασε ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στο twitter: «Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πορεία μπροστά και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας. Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης», έγραψε. Επίσης ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του «στον φίλο μας Χρήστο Στυλιανίδη», πρόσθεσε: «Είστε ένας αληθινός φίλος της Ευρώπης και έχετε την απόλυτη στήριξή μας».

Ο υφυπουργός

Με 4.000 ώρες πτήσης ο πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς θα πλαισιώσει τον νέο υπουργό από τη θέση του υφυπουργού. Ο κ. Τουρνάς, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, γνωρίζει καλά τον πτητικό στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα αναλάβει τον συντονισμό των εναέριων μέσων που, όπως φάνηκε από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, χρειάζεται καλή οργάνωση. Με τις δύο αυτές επιλογές κλείνει και η τελευταία εκκρεμότητα που είχε μείνει ανοικτή στο υπουργικό συμβούλιο, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως έγινε η καλύτερη δυνατή επιλογή τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, ώστε να είναι έτοιμη η χώρα στις μεγάλες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή που θα αντιμετωπίσει ήδη από φέτος τον χειμώνα, καθώς ο κίνδυνος πλημμυρών ειδικά στις περιοχές που κάηκαν είναι πολύ αυξημένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή