Υπόθεση Novartis: Δεν αίρεται η προστασία στους μάρτυρες

Υπόθεση Novartis: Δεν αίρεται η προστασία στους μάρτυρες

Τι αποφάσισε για τις «κουκούλες» η Οικονομική Εισαγγελία - Εξετάστηκαν οι δύο προστατευόμενοι από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου - Πώς προχωρεί η έρευνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Οικονομική Εισαγγελία επιλύθηκε τελικά το θέμα που είχε προκύψει για το πώς θα μπορούσαν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δύο τον αριθμό, στην υπόθεση της Novartis με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου μετά από απόφαση της Βουλής.

Η αρμόδια εισαγγελέας, που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία, έκρινε ότι οι εν λόγω μάρτυρες, οι οποίοι είχαν καταγγείλει δέκα πολιτικούς για δωροληψία, ανάμεσα τους και πρώην πρωθυπουργούς και σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη – ήταν τα μόνα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους – θα μείνουν σε καθεστώς προστασίας για δύο ακόμα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστά τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά και λοιπά. Για την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολιτικούς που είχαν καταγγελθεί χωρίς στοιχεία, (Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης και λοιποί) που ζήτησαν επιμόνως την άρση της προστασίας τους για να μπορέσουν να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που διενεργεί τις ανακρίσεις για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών, δεν δέχθηκε τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων αυτών. Αντίθετη γνώμη – και μάλιστα εμπεριστατωμένη – διατύπωσε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία υποστήριξε ότι η βασική υπόθεση της Νovartis με τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, είναι άλλη υπόθεση από την ενοχοποίηση των πολιτικών χωρίς στοιχεία και ως εκ τούτου η προστασία των εν λόγω μαρτύρων στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου δεν πρέπει να διατηρηθεί.

Το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά, έκρινε ότι την αρμοδιότητα επιλύσεως του θέματος έχει η Οικονομική Εισαγγελία. Έτσι το θέμα επιλύθηκε τελικά από την αντεισαγγελέα πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων με τις κωδικές τους ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Τώρα σε ό,τι αφορά την πορεία των ανακρίσεων σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εισαγγελέων Διαφθοράς και λοιπών συμμετόχων, η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών, αλλά εκτιμάται ότι η πρόοδος του ανακριτικού έργου θα καθυστερήσει, καθώς θα προταθούν και θα εξεταστούν από τους εμπλεκόμενους σειρά μαρτύρων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή