ΔΕΘ: Επανεκκίνηση με το βλέμμα στη νέα γενιά από την κυβέρνηση

ΔΕΘ: Επανεκκίνηση με το βλέμμα στη νέα γενιά από την κυβέρνηση

Με γεμάτη ατζέντα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ΔΕΘ των νέων». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ομιλίας του πρωθυπουργού αύριο, Σάββατο, στο Βελλίδειο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει μεγάλη έμφαση στη νέα γενιά, ανακοινώνοντας ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που θα αφορά τους νέους ανθρώπους. «Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκειται να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο το τελευταίο διάστημα υπό άκρα μυστικότητα επεξεργάστηκε ένα «ολιστικό», όπως το λένε κυβερνητικές πηγές, σχέδιο για τη νέα γενιά, που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ηλικίες 18-29. Πρόκειται για ένα target group που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εξής λόγους:

1) Αφορά τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. 

2) Φτάνει μέχρι λίγο πριν από τα 30, δηλαδή τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν σε διαδικασία να κάνουν οικογένεια.

3) Η ηλικιακή αυτή ομάδα αποτελεί την κατεξοχήν επόμενη γενιά στην αγορά εργασίας και πρέπει να μείνει στη χώρα.

4) Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο αποτελεί μια ηλικιακή ομάδα στην οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς είναι πολύ πιο χαμηλά στις μετρήσεις απ’ ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Ειδικά έπειτα από τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να πιάσει ξανά το νήμα της επαφής με αυτήν τη γενιά.  

Ολιστικό σχέδιο

Η λέξη «ολιστικό» με την οποία κυβερνητικές πηγές περιγράφουν το σχέδιο για τις ηλικίες 18-29 περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τους εξής πυλώνες:

α) Ενίσχυση της εργασίας. Το σκεπτικό της κυβέρνησης δεν είναι να επιδοτηθεί η ανεργία διαιωνίζοντας ένα πρόβλημα, αλλά να ενισχυθεί η εργασία.

β) Θα υπάρχουν οικονομικές διευκολύνσεις, όχι με τη μορφή μπόνους, αλλά οριζόντιες, όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι τα μειωμένα τιμολόγια.

γ) Το σχέδιο επεκτείνεται στην εκπαίδευση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα δοθεί έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί βεβαίως και η πρόσφατη ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορά νέους έως 35 ετών και αποτελεί για την κυβέρνηση μια ζωτικής φύσεως αλλαγή για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και την εξασφάλιση της μελλοντικής σύνταξης των νέων γενεών. «Το νέο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα σπάει τα δεσμά του παρελθόντος, απελευθερώνοντας τη δύναμη του αύριο», ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του (Athensvoice) ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα οφέλη από το νέο ασφαλιστικό σύστημα.  

Παράλληλα, από την εξίσωση του πρωθυπουργού δεν θα λείπουν οι ηλικίες 12-17, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό τους. Το κυβερνητικό μπόνους προς αυτές τις ηλικίες αναμένεται να έχει σχέση με τον εμβολιασμό, όπως έγινε αντίστοιχα και με την κάρτα ελευθερίας για τις ηλικίες 18-25. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν θα είναι οικονομικό το μπόνους, αλλά ίσως έχει να κάνει με παροχές στο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα δωρεάν data για πλοήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή