Επανεκκίνηση από τη Θεσσαλονίκη

Επανεκκίνηση από τη Θεσσαλονίκη

Στήριξη της νέας γενιάς και της μεσαίας τάξης και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις βασικούς άξονες κινείται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο η ΔΕΘ να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας νέας αρχής και ταυτόχρονα να ανακτήσει η κυβέρνηση το χαμένο μομέντουμ, ύστερα από έναν κακό μήνα που σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό. Οπως αναμενόταν να διαφανεί και κατά την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ και αναμένεται να επισφραγιστεί με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στη «φυγή προς τα εμπρός», όπως υποδηλώνει και το κεντρικό σύνθημα της φετινής ΔΕΘ, που είναι «Η Ελλάδα αλλάζει». 

Η «φυγή προς τα εμπρός», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα στηριχθεί πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η νέα γενιά, που ούτως ή άλλως έχει κεντρική θέση στη φετινή ΔΕΘ. Η κυβέρνηση, παρά τη δημοσκοπική κάμψη του τελευταίου μηνός, στις περισσότερες κοινωνικές ομάδες εξακολουθεί να κρατά ένα ευρύ προβάδισμα σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα των εκλογών. Η εξαίρεση είναι οι νέες γενιές. Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τις εκλογές αντιμετώπιζε πρόβλημα στις ηλικίες 18-35, που την έβλεπαν διστακτικά, κάτι που δεν εξομαλύνθηκε κατά τους 26 μήνες της διακυβέρνησης, αντίθετα σε κάποιες περιόδους οξύνθηκε περισσότερο λόγω της μεγάλης πίεσης που υπέστησαν οι νέες ηλικίες από την πανδημία και το lockdown. Συνεπώς, η επανεκκίνηση στη σχέση με αυτή τη γενιά θεωρήθηκε κομβικής σημασίας, καθώς εκτός του ότι αποτελεί τη γενιά που μπαίνει τώρα στην αγορά εργασίας και στην οποία θα στηριχθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, αποτελεί και το εκλογικό σώμα του μέλλοντος, με το οποίο η Κεντροδεξιά δεν πρέπει να απομακρυνθεί. Η διεύρυνση των ευκαιριών για απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και η ευκολότερη ψηφιακή πρόσβαση είναι τομείς που θα δοθεί βάση τους επόμενους μήνες.  

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της νέας πολιτικής σεζόν είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης εν γένει. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυβερνητικής υπεροχής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το βασικότερο βαρόμετρο που κρίνει τις εκλογές. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η βαριά φορολογία που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της μεσαίας τάξης ήταν, μεταξύ άλλων, ένα κομβικό σημείο που έκρινε τις εκλογές του 2019. 

Η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα μεγάλη βαρύτητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που υπέστησαν και τη μεγαλύτερη ζημία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ειδικό «πακέτο» για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Τούτο, εκτός από κεντρική στρατηγική στοχεύει και σε κάτι πιο βραχυπρόθεσμο: είναι ένας τρόπος να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το επόμενο διάστημα, όπου οι τιμές, λόγω της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως με τις ανατιμήσεις, θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό. 
Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν πως το συγκεκριμένο πρόβλημα των ανατιμήσεων –αποτέλεσμα των παρατεταμένων lockdowns παγκοσμίως που ο τερματισμός τους αύξησε απότομα τη ζήτηση– θα κρατήσει περίπου δύο μήνες και η κατάσταση μετά θα ομαλοποιηθεί.  

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής είναι ο πιο «σταθερός» από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «Κ» πως ανεξάρτητα από τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι πυρκαγιές, η πολιτική και τελικά οι εκλογές κρίνονται στα «μεγάλα ζητήματα», όπως είναι η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία αυτά τα δύο και παρά τις δύο σοβαρές κρίσεις –την πανδημία και τη μόνιμη απειλή από την Αγκυρα– είναι σταθερά προσανατολισμένος σε αυτούς τους δύο άξονες. 

Τα αποτελέσματα

Από την κυβέρνηση μεταδίδουν πως ήδη όσα έχουν γίνει έχουν αποδώσει καρπούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πως στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο δεν είχαμε λουκέτα και απολύσεις, όπως προμηνυόταν, αλλά τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 3.909.738 θέσεις απασχόλησης, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 3.981.468, δηλαδή επιπλέον 71.730 περισσότερες θέσεις από την εποχή προ πανδημίας. Επίσης σήμερα έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες, ενώ οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισ. προέρχονται από νοικοκυριά.

Το επόμενο διάστημα θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι και ειδικά στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία που θα διαπερνά όλους τους κλάδους και αποτελεί βασικό κομμάτι και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος Υγείας, στη Δικαιοσύνη και την ψηφιοποίηση του κράτους, συνθέτοντας ένα παζλ που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κομβικό βάσει των όσων είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και όσων θέλει να παρουσιάσει όταν επιλέξει να πάει σε εκλογές. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε σημειώνουν στην «Κ» πως από τους 26 μήνες που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, τους 19 διαχειρίζεται κάποια κρίση και από τη στιγμή που η χώρα θα φύγει από αυτόν τον κλοιό, θα διαφανεί καθαρότερο το κεντρικό πλάνο που έχει ο πρωθυπουργός.   

Δημοσιονομικός χώρος

Προς επίρρωσιν της καλής διαχείρισης που έχει γίνει μέχρι τώρα, η ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 3,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ξεπερνώντας –κατά πληροφορίες– το 4,2%. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό για πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων και των νέων. Εξ ου και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζονται «αποσπασματικά», αλλά συγκροτούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Στόχος του Μαξίμου δεν είναι μόνο η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και η δημιουργία κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης, μέσα από την «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας». Βασικό μερίδιο στην κυβερνητική πολιτική καταλαμβάνει και η Βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως το συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας αποτελεί για την κυβέρνησή του δύναμη πυρός, η οποία αυξήθηκε στις τελευταίες εκλογές και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεδομένου ότι οι Πρέσπες δεν υπάρχουν πλέον στην ατζέντα και δεν πρόκειται να έλθουν άμεσα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει αυτό το κοινό, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται πέντε νέα έργα στη Θεσσαλονίκη στους τομείς της υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή