ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη – Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν

Μ. Σχοινάς: Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη – Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν

Μήνυμα πως «κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη» έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή τις κρίσεις στα σύνορα του Έβρου και της Λευκορωσίας-Λιθουανίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως έχει αποδειχτεί στον Έβρο, όπως και στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας ή ακόμα και μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας ότι «κανένας γείτονας αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο μέσω της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν».

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε: «Οι γείτονες μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη και όχι εναντίον της».

«Η Ευρώπη καλείται να συμβάλλει στην ορθολογιστική κρίση στο Αφγανιστάν, και είμαστε σε καλύτερη θέση από τότε που η Συρία εξερράγη. ‘Εχουμε ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, έχουμε αλληλεγγύη και θα δουλέψουμε για να στηρίξουμε ότι οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν θα μείνουν σε γειτονικές χώρες και όχι στις μεγάλες πορείες που διοργανώνουν οι λαθρέμποροι ψυχών, οι διακινητές», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πανδημία, είπε ότι «όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν καταλάβει ότι άσκησαν άστοχη κριτική. «Η Ευρώπη είναι η πιο εμβολιασμένη ήπειρος στον κόσμο, με καλύτερα ποσοστά από τις ΗΠΑ και την Βρετανία».

«Δεν έχουμε ακόμα ξεμπλέξει αλλά έχουμε περισσότερα όπλα, καλύτερη γνώση. Είναι προετοιμασμένες οι κοινωνίες για οτιδήποτε έρθει», απάντησε σχετικά με το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.

Ενόψει της παρουσίασης του νέου Κοινοτικού Ευρωπαικού Οργανισμού, για τη βιοασφάλεια και την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων υγειονομικής προστασίας ο κ. Σχοινάς τόνισε την αρχαιοελληνική ονομασία του, «Ήρα» και εξήγησε ότι στόχος είναι «η προετοιμασία με επιστημονικές άμυνες, πριν εμφανιστεί απειλή για τη δημόσια υγεία».