EUMED9: Κρίσιμη σύνοδος στην Αθήνα για το κλίμα με τη συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν

EUMED9: Κρίσιμη σύνοδος στην Αθήνα για το κλίμα με τη συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και Φον ντερ Λάιεν

Φιλοξενείται στην Αθήνα η σύνοδος των εννέα χωρών του Νότου της Ε.Ε.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικά κείμενα, αφενός η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και αφετέρου η πολιτική Διακήρυξη της Med9, αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο από τους «9» των νοτίων χωρών της Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Αθήνας. Η διακήρυξη που θα αφορά την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της ιδιαίτερα στον μεσογειακό Νότο είναι μια πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές και να εμπλουτίσει την ατζέντα της EUMED.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και στον στόχο περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και στη δέσμευση των ηγετών για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διακήρυξη θα υπογραφεί στην Αθήνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τον ρόλο που θέλει να παίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή.

Κατά τα λοιπά, το κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να αναφέρεται στα κοινά προβλήματα και στις προκλήσεις που έχει ολόκληρος ο Νότος: από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές και άρα απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών, το μεταναστευτικό αλλά και την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και, τέλος, τον κίνδυνο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες, καθώς και την πανδημία.

Το γεγονός ότι η Med7 γίνεται Med9 στην Αθήνα, καθώς στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία προστίθεται η συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας, δίνει επιπλέον δυναμική στο εγχείρημα, ενώ η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα έρθει για να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνόδου, προσδίδει μεγαλύτερο κύρος, αφού η παρουσία της δεν επιβάλλεται από κάποιο πρωτόκολλο.  

Εκτός από το μεταναστευτικό και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό το τι θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο και για την Αν. Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ άλλων θα υπάρχει η εξής αναφορά: «Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας». Στο προσχέδιο υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία, η οποία καλείται, μεταξύ άλλων, να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει αναφορά για συνεργασία με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των προϋποθέσεων που καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Στις σκέψεις είναι να υπάρχει και καταδίκη της Τουρκίας για όσα έπραξε στα Βαρώσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή