«Η Πράσινη Συμφωνία είναι αναγκαία»

«Η Πράσινη Συμφωνία είναι αναγκαία»

Μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την Αθήνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη υιοθέτησης των μέτρων που θα κάνουν πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 τόνισε χθες στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Eνωσης (EU Med), κατόπιν πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύνοδος εστιάζει στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη Μεσόγειο. Στην παρέμβασή της τόνισε ότι η Μεσόγειος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή και ανέδειξε τα προγράμματα μέσω των οποίων η Ε.Ε. στηρίζει τα μεσογειακά κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που ήδη βιώνουν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν συμμετείχε επίσης χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στο φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών, το οποίο διοργανώθηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ενόψει της συνόδου COP26 τον προσεχή Νοέμβριο. Στην τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος της Επιτροπής εστίασε στο γεγονός ότι η Ε.Ε. πρώτη υιοθέτησε νομικά δεσμευτικά μέτρα για την ενδιάμεση μείωση των εκπομπών (το 2030), καλώντας τις άλλες μεγάλες οικονομίες να κάνουν το ίδιο· προώθησε τη Συμμαχία Περιορισμού του Μεθανίου (κοινή πρωτοβουλία με την Ουάσιγκτον)· και υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. τηρεί τις δεσμεύσεις περί κλιματικής χρηματοδότησης προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες (η έμμεση αναφορά ήταν στις ΗΠΑ).  

Στον δικό του εξ αποστάσεως χαιρετισμό στην EU Med, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της λήψης προληπτικών μέτρων κατά μελλοντικών πυρκαγιών και πλημμυρών. Ο κ. Μισέλ χαρακτήρισε την κλιματική κρίση «υπαρκτό ζήτημα με σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, σε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των «27» με τον αρμόδιο εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου –και πριν από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες–, περισσότεροι από δύο στους τρεις τον προειδοποίησαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θα μπορέσουν να πείσουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους για το πακέτο Fit for 55. Το πακέτο, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνει 12 νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή