ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άποψη: Ο τρόπος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επί δεκαετίες στο πολιτικό ρεπορτάζ έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα για τα δύο «αγαπημένα» θέματα των πολιτικών συντακτών: τους ανασχηματισμούς και τις πρόωρες εκλογές.

Άποψη: Ο τρόπος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επί δεκαετίες στο πολιτικό ρεπορτάζ έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα για τα δύο «αγαπημένα» θέματα των πολιτικών συντακτών: τους ανασχηματισμούς και τις πρόωρες εκλογές. Σε πολλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν σωστές, σε άλλα όχι. Κοινός παρονομαστής στις αναλύσεις των συντακτών στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης ήταν ότι όλοι οι υπουργοί είναι υποψήφιοι προς μετακίνηση ή αποχώρηση από την κυβέρνηση, και το φθινόπωρο και η άνοιξη –μετά τον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας– είναι πιθανοί χρόνοι εκλογών.
 
Η ανάγνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα παραδοσιακά «εργαλεία» είναι λάθος. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, κάνει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει κινηθεί με διορθωτικές κινήσεις, κρατώντας ίδιο τον βασικό κορμό της κυβέρνησής του. Ούτε κινήσεις τακτικισμού ούτε «αλλαγές για τις αλλαγές». Μοναδικό κριτήριο, η καλύτερη απόδοση της κυβέρνησης. Στη Μεταπολίτευση είχαμε συνηθίσει σε κάθε ανασχηματισμό να αλλάζει μεγάλο μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Τώρα είναι η πρώτη φορά που οι βασικοί υπουργοί που ορκίστηκαν μετά τις εκλογές, θα διατηρηθούν στις θέσεις τους έως τις επόμενες.
Το ίδιο ισχύει και με τον χρόνο των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Οπως επαναλαμβάνει, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας θα κληθούν να κρίνουν οι πολίτες εάν επιθυμούν τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον ίδιο ή εάν θέλουν να επιστρέψουν στον κ. Τσίπρα.
 
Κάθε πρωθυπουργός αναμετριέται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους πείσει να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση. Αλλά από τους πρωθυπουργούς οι πολίτες δεν θυμούνται τους ανασχηματισμούς ή το πότε ακριβώς έκαναν εκλογές, αλλά ποιο αποτύπωμα άφησαν κι αν βελτιώθηκε η ζωή τους το διάστημα που κυβερνούσαν. Σε ποια κατάσταση παρέδωσαν τη χώρα στον επόμενο.
 
Η δεκαετία της κρίσης έφερε στο προσκήνιο δυνάμεις που μέχρι τότε βρίσκονταν στο περιθώριο και ανέδειξε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους πολιτικούς που μόνον ως γραφικές φιγούρες τους έβλεπαν στα κόμματά τους. Υστερα από το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην πρωθυπουργία, εξέφρασε το αίτημα των πολιτών για ανασυγκρότηση της χώρας ώστε να συγχρονίσει ξανά τα βήματά της στους ρυθμούς του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου. Το ευρύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που δημιούργησε με κορμό τη Ν.Δ. και συμμετοχή στελεχών του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αυτό το αίτημα εκφράζει.
 
Στόχος του είναι η υλοποίηση αλλαγών σε όλα τα μέτωπα, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει μακρόχρονη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω αναδιάρθρωσης της οικονομίας, με εξωστρέφεια, ψηφιοποίηση, προστασία του περιβάλλοντος. Μια ανάπτυξη συμπεριληπτική, τα κέρδη της οποίας θα διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία, μειώνοντας τις ανισότητες. Τα μέτρα που ανακοινώνονται, δεν είναι αποσπασματικά, δεν έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, δεν κινούνται στην παραδοσιακή λογική των «παροχών του κράτους-πατερούλη» αλλά υπηρετούν τους παραπάνω αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Βλέπουν όχι μόνο στο αύριο αλλά και στο μεθαύριο. Για παράδειγμα, δεν ενδιαφέρει μόνον η αύξηση του τουρισμού, αλλά και η φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών. Δεν ενδιαφέρει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη των ΑΕΙ, όταν η επιλογή αυτή υπηρετεί το μέλλον της χώρας.
 
Κριτές της επιτυχίας του εγχειρήματος, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολίτες. Η επιτυχής διαχείριση πιστώνεται, τα λάθη και οι αστοχίες χρεώνονται. Και όταν γίνονται, αναγνωρίζονται και διορθώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μοναδική πολιτική την επιχείρηση προσωπικής φθοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, το «όχι σε όλα» και την πλειοδοσία παροχών, αναπαράγει τον εαυτό του σε μια εποχή που έχει αλλάξει ριζικά και τα αιτήματα των πολιτών είναι άλλα. Ο βαθμός ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα αιτήματα των καιρών και η απόσταση της αντιπολίτευσης από την πραγματικότητα είναι τα πραγματικά στοιχεία που διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο και όχι οι τακτικισμοί, που δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά ξεθωριάζουν σε λίγες ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά προσανατολισμένος στη μεγάλη εικόνα. Και αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα αλλάζει.
 
* Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.