ΚΟΜΜΑΤΑ

Μετονομασία ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ προτείνει ο Λοβέρδος

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα με την οποία θα διεκδικήσει την ηγεσία άσκησε κριτική στη Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «θέσεις πολιτικά κενές και αμήχανες»

Μετονομασία ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ προτείνει ο Λοβέρδος

Το τελικό του πολιτικό μανιφέστο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την «Πράσινη Επανάσταση» με βασικό σύνθημα την «επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ», παρουσίασε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος σε διαδικτυακή εκδήλωση. Ο βουλευτής Αθηνών –σε πράσινο φόντο και με τον πασοκικό ήλιο να τον συνοδεύει– ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο συνέδριο τη μετονομασία του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ, ωστόσο διευκρίνισε ότι το προσκλητήριό του περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του ενιαίου φορέα. «Θέλουμε κοντά μας εκείνους που ήρθαν στον χώρο όταν πολλοί έφευγαν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, τονίζοντας, ωστόσο, πως «δεν μπορούμε να κρύβουμε το όνομα του ΠΑΣΟΚ για να κρατάμε ένα όνομα που επελέγη από ανθρώπους οι οποίοι λίγο μετά αποχώρησαν».

Από την τελική διακήρυξη του κ. Λοβέρδου δεν έλειπαν εκ νέου οι αιχμές προς την ηγεσία, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «θέσεις πολιτικά κενές και αμήχανες», για «ετεροπροσδιορισμό», αλλά και για «αντιπολιτευτικές τακτικές που θυμίζουν πολιτικούς και πολιτικές του 20ού αιώνα».

Ο πρώην υπουργός απάντησε αιχμηρά και σε όσους του καταλογίζουν «δεξιόστροφες» βλέψεις, στους οποίους, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, ενέταξε και τους «υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας» (φωτογραφίζοντας επί της ουσίας το περιβάλλον Γεννηματά), αλλά και εκείνους που, όπως είπε, ίσως «έχουν υπογείως ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Οποιος θέλει να πάει σε άλλο κόμμα, διευκολύνεται με το όνομα ΚΙΝΑΛ που δεν έχει ιστορία. Οποιος επιλέγει το όνομα ΠΑΣΟΚ οριοθετείται ακόμη και ως προς τη δεξιά και την αριστερά. Εγώ έχω επιλέξει το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε εκ νέου τη Ν.Δ. ιδεολογικό αντίπαλο της παράταξης και τον ΣΥΡΙΖΑ υπαρξιακό, εντάσσοντας, πάντως την αξιωματική αντιπολίτευση στα κόμματα που συμμερίζονται αυταρχικές-ολοκληρωτικές απόψεις και άρα, όπως είπε, δεν είναι προοδευτικά. Προσδιορίζοντας, δε, το περιεχόμενο του… νέου ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ένα κόμμα «πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό, που όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν θα διστάζει να συμφωνεί στην όποια θετική ενέργεια των κυβερνήσεων, αλλά θα αντιστρατεύεται κάθε ενέργεια που θα πλήττει τους μη προνομιούχους».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, συνολικά τις προεκλογικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και θα συνεχίσουν να εντείνονται. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΔΕΚΑΠ που θα οδηγήσει στην Κεντρική Επιτροπή, πιθανότατα στις 3 Οκτωβρίου, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με την εταιρεία OTS (είχε αναλάβει και τις εκλογές του 2017), που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη για να «τρέξει» τις εκλογές. Ως προς τις ημερομηνίες, κάλπες δεν αναμένεται να στηθούν πριν από τις 14 Νοεμβρίου, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα προετοιμασίας. 

Αύριο, πάντως, είναι προγραμματισμένη η πρώτη «συνάντηση» Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη –το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ κατά κάποιους– σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών». Η απουσία της κ. Γεννηματά δεν πέρασε ασχολίαστη, με στενούς συνεργάτες της να τονίζουν στην «Κ» πως ο ρόλος της ως προέδρου επιτάσσει να μην εμπλακεί σε διαδικασίες με προεκλογικό άρωμα πριν από την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων στην Κ.Ε.