Οικονόμου: Νομίζω θα υπάρξει συνάντηση Ελπιδοφόρου με Μητσοτάκη

Οικονόμου: Νομίζω θα υπάρξει συνάντηση Ελπιδοφόρου με Μητσοτάκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση σήμερα με τον Μητσοτάκη», επισήμανε.  

«Επειδή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού άλλαξε δεν ξέρω αν θα πάει στο Ground Zero, αλλά νομίζω θα υπάρξει μια συνάντηση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Η συγγνώμη του Ελπιδοφόρου: Λυπάμαι για την οδύνη που προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

Για τα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο». 

«Δεν βλέπουμε από τον Ερντογάν κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά ή σε επώδυνα διλήμματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας. Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «είναι προγραμματισμένο και ότι το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις». 

Πρόσθεσε πως «ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα και πλήρη αποτελεσματικότητα και επάρκεια». 

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020, αλλά αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. 

Για την πανδημία

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε μια για ακόμα φορά ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. «Το σκληρό lockdown με την έννοια που το είχαμε ζήσει το 2020, ακόμα και τοπικά, εάν χρειαστεί θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα εμείς παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη, όπως τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Είναι γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία κυρίως υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και γι’ αυτό επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση δεν βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή