Ανάλυση: Η νέα γερμανική κυβέρνηση και η Ελλάδα

Ανάλυση: Η νέα γερμανική κυβέρνηση και η Ελλάδα

Πώς οι πολιτικές των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών επηρεάζουν σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Αθήνα.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα κληθεί να συνεργαστεί με μια διαφορετική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε αυτή θα συμμετέχουν το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Με αρκετές ιδεολογικές διαφορές να τους χωρίζουν, θα περάσουν από την αντιπολίτευση σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων, μερικές εκ των οποίων αναπόφευκτα αφορούν και εμάς.

Υπό μια έννοια τα δυο αυτά κόμματα – που θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, είτε με τους νικητές Σοσιαλδημοκράτες, είτε με το δεύτερο κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες – φαίνεται να αποτελούν το μέλλον του πολιτικού συστήματος της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης καθώς τα ψήφισαν σχεδόν οι μισοί από τους νέους ψηφοφόρους, 23% το FDP και 22% τους Πράσινους.

Διαβάστε επίσης: Όλαφ Σολτς: Ποιο είναι το προφίλ του πιθανού Γερμανού καγκελάριου

Για την Ελλάδα, στα τρία κορυφαία ζητήματα που μας απασχολούν και στα οποία ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός, τις σχέσεις μας με την Τουρκία, το μεταναστευτικό, και τη γενικότερη οικονομική πολιτική στην ΕΕ, προφανώς έχει σημασία η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, και στο πλαίσιο αυτό η προσέγγιση Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως απαραίτητοι εταίροι στη νέα κυβέρνηση.

Η ανοχή στην Τουρκία θα είναι μάλλον μικρότερη από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Πράσινοι, ιδιαίτερα αν οι τελευταίοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του παγώματος της προμήθειας υποβρυχίων στην Αγκυρα λόγω της επιθετικής της συμπεριφοράς έναντι της Αθήνας, αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών.

Φυσικά, τα οικονομικά μεγέθη της γερμανοτουρκικής επενδυτικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση η έκθεση γερμανικών επιχειρήσεων στην οικονομία της γειτονικής χώρας είναι μεγάλη και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για μια γερμανική κυβέρνηση η απόσυρση από την εμπλοκή σε αυτή.
Παράλληλα, κανείς Γερμανός πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική αριθμητική παρουσία των τουρκικής καταγωγής κατοίκων της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οι Πράσινοι (και το SPD) έχουν μια πιο προοδευτική προσέγγιση, τόσο σε ό,τι αφορά την υποδοχή τους στη Γερμανία όσο και για τον αν και πόσο θα πρέπει να επιβαρύνονται τα κράτη “πρώτης γραμμής” όπως η Ελλάδα.
Από την άλλη, το FDP, ο έτερος πιθανός κυβερνητικός εταίρος, επιδεικνύει λιγότερη “κατανόηση” στην εισροή μεταναστών και θα ασκεί πίεση προς την αντίθετη κατεύθυνση ώστε μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης υποδοχής. Είναι προφανές ότι για μας έχει ιδιαίτερη σημασία σε ποιο σημείο θα καταλήξει αυτή η εσωτερική διελκυστίνδα.

⇒ Διαβάστε επίσης: Το χειρότερο ποσοστό για τους Συντηρητικούς στην ιστορία τους

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πράσινοι (όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες) τάσσονται υπέρ μια πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και μεγαλύτερης ευελιξίας από αυτή που ακολούθησε η Μέρκελ και ιδιαίτερα ο Σόιμπλε, η οποία είχε μετρήσιμες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Και εδώ θα υπάρξουν έντονες διαπραγματεύσεις με τους Ελεύθερους Δημοκράτες μέχρι τη διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται σαφές ότι πολλά θα κριθούν και από το εάν τελικά οι τελευταίοι θα εξασφαλίσουν το υπουργείο Οικονομικών όπως διακαώς επιθυμούν.
Στο προσκήνιο της οικονομικής πολιτικής θα βρεθούν ζητήματα όπως ο ρόλος των δημόσιων επενδύσεων, οι δυνατότητες δανεισμού, τα ευρωομόλογα, και μια σειρά από αποφάσεις που άμεσα ή έμμεσα αγγίζουν και την Ελλάδα.

Ολόκληρη η Ευρώπη θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις των επομένων εβδομάδων στη Γερμανία. Ισως περισσότερο από όλους ο έτερος πόλος του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που υποστηρίζουν μεν οι Πράσινοι, αλλά απορρίπτει το FDP.

Προφανώς το ιδεολογικό υπόβαθρο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού θα επηρεάσει πρωτίστως τον χειρισμό των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ίδια τη Γερμανία, από την κλιματική αλλαγή και την φορολογία, μέχρι τα όρια της λιτότητας. Ωστόσο, με δεδομένο το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το τι θα συμβεί τελικά στο Βερολίνο θα επηρεάσει ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, και φυσικά την Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή