Το τουρκικό «Bilim-2» σε περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου

Το τουρκικό «Bilim-2» σε περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου

Προβλέπονται ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim-2» ξεκίνησε την πορεία του και έφτασε στην περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου, αφού την περασμένη Παρασκευή ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα ΝΑVTEX για τη διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών. Οι έρευνες του «Bilim-2» θα πραγματοποιηθούν εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης όπου τυπικά έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση NAVTEX, όμως η Αγκυρα εξέδωσε δική της ΝΑVTEX αμφισβητώντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Στην Αγκυρα συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη δεσμευμένη περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνές του στις νότιες περιοχές της Κύπρου σχετικά με τον αγωγό East Med, από 27 Σεπτεμβρίου μέχρι 4 Οκτωβρίου. Η απομάκρυνση του πλοίου από την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και η συνέχιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θεωρείται ως ένα διάλειμμα στην πιθανότητα αύξησης της έντασης στα ανατολικά της Κρήτης.

Η Αγκυρα με αντι-NAVΤΕΧ υποστήριζε πως η περιοχή των ερευνών του πλοίου έφτανε σε σημεία της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και σε περίπτωση προσέγγισης άλλων περιοχών κοντά σε Κάσο και Καστελλόριζο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμακωτές αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Πάντως το «Nautical Geo» αναμένεται να συνεχίσει τις εργασίες του τους επόμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, που θα καθοριστεί από τις NAVTEX της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη».

Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Ακάρ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε πως η Ουάσιγκτον στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή