ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα αλλά και επισημάνσεις Βενιζέλου για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Να εξετασθεί η δυνατότητα διευκρίνισης ότι η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή Ελλάδας - Γαλλίας, θα καλύπτει πέραν της επικράτειας και τις ζώνες άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (ΑΟΖ) ζητά με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Εύσημα αλλά και επισημάνσεις Βενιζέλου για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Να εξετασθεί η δυνατότητα διευκρίνισης ότι η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή Ελλάδας – Γαλλίας, θα καλύπτει πέραν της επικράτειας και τις ζώνες άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (ΑΟΖ) ζητεί με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συγχαίρει, πάντως, την κυβέρνηση για την υπογραφείσα συμφωνία.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: 

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. 

 

Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής»