Οι φρεγάτες απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Οι φρεγάτες απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Οι κ. Μπάιντεν και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, η οποία θα διεξαχθεί στις 30-31 Οκτωβρίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Τουρκία το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει η Αθήνα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ο όρος της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών.

Επισήμως δεν έχει γίνει καμία δήλωση από αξιωματούχους για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με διαδοχικές δηλώσεις του αντιδρούσε στην αγορά 18 μαχητικών «Rafale» και υποστήριζε πως «δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την ισορροπία», τονίζοντας πως η αγορά τους είναι «μάταιος κόπος, που θα επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογουμένους».

Ωστόσο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «η Ελλάδα επιταχύνει την κούρσα εξοπλισμών. Οι υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης δείχνουν πως η Αθήνα κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς». Το TRT κάνει αναλυτική αναφορά στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως η αγορά φρεγατών «Βelharra», 18 μαχητικών «Rafale», ισραηλινών αντιαρματικών όπλων «Spike», τορπιλών για τα υποβρύχια και ο εκσυγχρονισμός των F16.

H φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα με τίτλο «Αμυντικό Σύμφωνο Ελλάδας – Γαλλίας» αναφέρει πως «την Ελλάδα θα την προστατεύει η Γαλλία» και κάνει αναφορά στην αγορά των φρεγατών αλλά και στις λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Εν τω μεταξύ, μετά τις έντονες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Τζο Μπάιντεν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, η οποία θα διεξαχθεί στις 30-31 Oκτωβρίου. Η διαρροή προς τα τουρκικά ΜΜΕ έγινε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στο Σότσι, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τα θέματα της Συρίας, της Λιβύης, καθώς και τις διμερείς οικονομικές αλλά και αμυντικές σχέσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «η Τουρκία δεν είναι η αποικία, ούτε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή