Επιφυλακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με Γαλλία

Επιφυλακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με Γαλλία

Κάνει λόγο για «επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιφυλασσόμεθα». Με αυτή τη λέξη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε στην «Κ» τη στάση που κρατάει αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς και στην ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με τις φρεγάτες Belharra. «Είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018», ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος, συμπληρώνοντας πως αποτελούν «επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Το Πολιτικό Κέντρο στην Κουμουνδούρου συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών Γ. Κατρούγκαλου, Θ. Δρίτσα, Γ. Τσίπρα, καθώς και με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλπαδάκη. Στη μονοθεματική συζήτηση που έγινε, φέρεται να ακούστηκαν και πιο επικριτικές τοποθετήσεις σε σχέση με τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή. 

Ολοι συμφώνησαν πως το Μαξίμου δεν έχει αποδείξει ότι ακολουθεί κάποια εθνική στρατηγική, βάζοντας τη χώρα σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ. «Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας», αναφέρουν.Από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση:

• «Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας.

• Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη, μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

• Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν».

Αστερίσκο όσον αφορά τη συμφωνία έβαλε και η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της. «Είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Εχω ερωτηματικά γιατί τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η αγορά των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα “Rafale”. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Αμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε».

«Είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, να καταδικάσει την πολιτική της εμπλοκής και να επαγρυπνεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή