Επιτάχυνση των συνομιλιών με Ουάσιγκτον

Επιτάχυνση των συνομιλιών με Ουάσιγκτον

Πώς αιτιολογείται η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επικαιροποίηση της MDCA, που θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική της επέκταση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντατική τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την επικαιροποίηση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες υποδηλώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου γίνεται λόγος για πιθανή επ’ αόριστον χρονική επέκταση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού χαιρέτισε την ελληνογαλλική συμφωνία για αμυντική συνεργασία και προμήθεια νέων φρεγατών, σημείωσε ότι «μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας».

Η διατύπωση προκάλεσε εντύπωση στην Αθήνα, η οποία είναι σαφές ότι συζητάει με αντικείμενο την πενταετή επέκταση της MDCA. Στην πραγματικότητα και οι δύο διατυπώσεις είναι υπό μία έννοια πιθανές. Ηδη από το 2019 είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο στο τέλος της πενταετίας να μην τεθεί ζήτημα ανανέωσης της συμφωνίας σε περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές δεν την καταγγείλει. Ως εκ τούτου, αν παρέλθει η πενταετία και οι δύο πλευρές θεωρήσουν ότι το περιεχόμενο τις καλύπτει ακόμα, τότε μπορεί να συνεχίσει να ισχύει έως ότου καταγγελθεί. Πρόκειται για μια πρακτική που είναι συνήθης σε τέτοιου είδους (και όχι μόνο) συμφωνίες. 

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις συνεχίζονται και, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κατάληξη. Οπως είναι γνωστό οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου. Είναι επίσης σαφές ότι έπειτα από την ελληνογαλλική συμφωνία των Παρισίων, η Αθήνα συζητάει για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επειτα από μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν παρουσία σε όλο τον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, θα ήταν αναντίστοιχη μια μονοετής MDCA.

Οπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», το ελληνικό αίτημα για χρήση των βάσεων της Σκύρου έχει απορριφθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ωστόσο, στην Αθήνα υπάρχει η ελπίδα ότι οι Αμερικανοί μπορεί να συμφωνήσουν με τη χρήση κάποιων άλλων τοποθεσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα ή την Κρήτη. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κατά καιρούς συζητηθεί η Ξάνθη, το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα και παλαιότερα το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη. 

Ωστόσο, η πλέον σημαντική πτυχή των συζητήσεων αφορά το κείμενο που θα συνοδεύει την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της MDCA και θα συνεχίζει την αμερικανική δέσμευση για συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ από εκεί που την άφησε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Νοέμβριο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή