Μητσοτάκης από Σάμο: Κοινό σύμφωνο μετανάστευσης για δίκαιο καταμερισμό των βαρών

Μητσοτάκης από Σάμο: Κοινό σύμφωνο μετανάστευσης για δίκαιο καταμερισμό των βαρών

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βαθύτατα ευρωπαϊκό» το μεταναστευτικό ζήτημα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες «που νομίζουν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν τις αφορά» έστειλε από τη Σάμο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού», καθώς και το παλιό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βαθύτατα ευρωπαϊκό» το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος που αφορά την Ευρώπη συνολικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες «που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τις αφορά».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μεταναστευτικό: Το Παρίσι υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για τη Σάμο και για επιβεβαίωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε ανοιχτοί, για να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία». Επισήμανε, ακόμα, πως θα εξεταστούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης, χώρων εκπαίδευσης ακόμη και για το πού θα στεγαστεί το καινούριο Δημαρχείο.

Ως προς τη νέα δομή, είπε ότι είναι ασφαλής, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Σκοπός, όπως εξήγησε, είναι να φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες και πρόσφυγες, μέχρι να αξιολογηθεί εάν πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας λαμβάνοντας άσυλο, ή να επιστρέψουν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία.

«Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κ. δήμαρχε έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, εκτιμούμε όμως ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλείδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν και πάλι έντονα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ν. Μηταράκης: Προτεραιότητα ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή