ΚΟΜΜΑΤΑ

Γιάννης Οικονόμου: Μια ευρεία και ζωντανή Νέα Δημοκρατία

giannis-oikonomoy-mia-eyreia-kai-zontani-nea-dimokratia-561522160

Σχεδόν μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο ισχυρότερος πόλος στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Οπως εύστοχα έχει επισημάνει ο Δαρβίνος, η επιβίωση ενός οργανισμού δεν εξαρτάται από τη δύναμή του ή την ευφυΐα του, αλλά από την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αλλαγές.
 
Από τις 4 Οκτωβρίου του 1974 άλλαξαν πολλά, τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο στερέωμα. Τόσα πολλά, που ορισμένοι έφτασαν να μιλούν για το τέλος των ιδεολογιών ή ακόμα και της Ιστορίας. Η Νέα Δημοκρατία όμως, με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, με θεμέλιο διαχρονικές ηθικές και πολιτικές αρχές, αντεπεξήλθε με τον βέλτιστο τρόπο σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τόσο η ίδια, ως πολιτικός οργανισμός, όσο και η Ελλάδα. Οι στρατηγικές της επιλογές διασφάλισαν τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα προηγμένα δημοκρατικά κράτη του πλανήτη.
 
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα αποτελεί ένα κόμμα που τιμά την ιστορία του και ταυτόχρονα μεριμνά για την επόμενη ημέρα. Στηριγμένοι στις καταστατικές μας αρχές, προβαίνουμε σε πολιτικές επιλογές με όρους του σήμερα και, κυρίως, του αύριο. Η πείρα του παρελθόντος χρησιμεύει ως αφετηρία του οράματός μας για το αύριο της Ελλάδας: ένα αύριο ευημερίας και ασφάλειας.
 
Στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρεται ότι η Νέα Δημοκρατία «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», υπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Την παρακαταθήκη αυτή πραγματώνουμε σήμερα.
 
Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα στον χώρο της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στα εκλογικά ποσοστά της όσο και στην επιβολή της πολιτικής της πλατφόρμας. Ο λόγος μας απευθύνεται στη ζώσα κοινωνία. Απαντά στις ανησυχίες του σήμερα αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών για το μέλλον. Ανοίγουμε για την κοινωνία και την πατρίδα καινούργιους ορίζοντες γιατί μπορούμε πρώτοι εμείς να αλλάζουμε χωρίς να αλλοιωνόμαστε. Διευρύνουμε την επιρροή μας γιατί εξελισσόμαστε χωρίς να μεταλλασσόμαστε. Και ένας από τους βασικότερους λόγους που μας επιτρέπει να το καταφέρνουμε όλο αυτό είναι ότι η ψυχή της παράταξης, το μέρος της κοινωνίας που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, δεν ήταν ποτέ φοβικό και συμπλεγματικό απέναντι στην ανανέωση ή την ενσωμάτωση καινούργιων ρευμάτων σκέψης. Δεν αρνήθηκε ποτέ τις σώφρονες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό άλλωστε πιστώνεται τη στήριξη των κορυφαίων εθνικών επιλογών που κράτησαν την πατρίδα στον δρόμο της αρετής και της προκοπής, που την τοποθέτησαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
 
Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει κόμμα ιδεών. Ο φιλελευθερισμός για εμάς είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ατομική αυτοπραγμάτωση και την εκδίπλωση των ικανοτήτων του ατόμου. Ο φιλελευθερισμός είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίος για την πατρίδα μας –δεδομένων των προκλήσεων στο διεθνές περιβάλλον– και είμαστε αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούμε ανυποχώρητα. Ταυτόχρονα, θεωρούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό ως την οδό προαγωγής της συλλογικότητάς μας. Εναν πατριωτισμό ανανεωμένο και εμπλουτισμένο, απελευθερωμένο από οποιαδήποτε σωβινιστική ή νατιβιστική διάσταση· που συνίσταται στη μη εγκατάλειψη των κοινωνικά αδυνάμων, στον σεβασμό των παραδόσεων που δεν παρεμποδίζουν την ατομική και συλλογική ευημερία, στην ασφάλεια και την υπεράσπιση της φιλελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας.
 
Πλέον των αρχών αυτών, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στον πολιτικό πραγματισμό. Πρεσβεύουμε ότι η πολιτική οφείλει να εδράζεται στις δεδομένες ιστορικές συνθήκες και να μην ασκείται με γνώμονα αφελή ιδεολογήματα ή ανεδαφικά αιτήματα. Σημασία έχει τι μπορεί να γίνει και το τι πράττουμε· όχι το τι θα έπρεπε να γίνει ή θα μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα άλλο σύμπαν. Οι κυβερνητικές μας επιλογές έχουν σαφή πραγματιστική διάσταση και γι’ αυτό αποδίδουν. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία «μεγαλώνει». Η Νέα Δημοκρατία «μεγαλώνει» όχι επειδή «μικραίνουν» οι άλλοι, αλλά γιατί η απόδοση των πολιτικών μας σε επίπεδο εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό, μεγεθύνουν την απήχηση και την αποδοχή μας.
 
Σε έναν καταιγιστικά μεταβαλλόμενο κόσμο η στασιμότητα συνιστά αυτοκτονική επιλογή, τόσο για την παράταξη όσο και για την πατρίδα. Διατηρώντας ό,τι αποδίδει, σε αξιακό και πρακτικό επίπεδο, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του αύριο. Πράττουμε σήμερα όσα οι καιροί απαιτούν, ώστε να βρεθούμε στην παγκόσμια πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τις υστερήσεις που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες και την πατρίδα.
 
* Ο κ. Γιάννης Οικονόμου είναι υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.