ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα βήματα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους

Νέα βήματα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους

Πρόσθετα προνόμια ελευθερίας αποκτούν οι εμβολιασμένοι. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη, θα διέπονται δε από την δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε το περιέγραψε και ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, να εκπεμφθούν πολύ καθαρά μηνύματα κυρίως σε σχέση με τους εμβολιασμένους πολίτες. 

Μεταξύ των μέτρων που ήδη εξετάζονται είναι η άρση πάσης φύσεως περιορισμών για τους εμβολιασμένους, πολλές από τις δυνητικές δραστηριότητες των οποίων παρασύρονται μέχρι στιγμής από οριζόντιες απαγορεύσεις.

Για παράδειγμα, η απαγόρευση διασκέδασης μετά μουσικής αφορά αυτή τη στιγμή συλλήβδην εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε περιοχές όπου επιβάλλονται mini lockdown. 

Ομοίως, τα ωράρια κυκλοφορίας (όπου επιβάλλονται σχετικά μέτρα) ή η πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονται από μικρό βαθμό διαφοροποίησης μεταξύ εμβολιασμένου και μη πληθυσμού. 

Κεντρικός στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω άρση του οριζόντιου χαρακτήρα των περιορισμών μέσω της χορήγησης ακόμη περισσότερης ελευθερίας στους εμβολιασμένους.  

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν ό,τι και πριν

Σχετικά ερωτηθείς κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ο γενικός  γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε τα εξής: 

«Οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή».

Πλεύρης: Να φτάσουμε σε σημείο κανονικότητας

«Αυτό το οποίο εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι ένας πλήρης σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε τα εξής: «Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας.

Εκεί που είναι μικτοί χώροι για την προστασία, όχι τιμωρητικά, για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα με ταυτόχρονη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα περίθαλψης σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί είτε εμβολιασμένο, είτε ανεμβολίαστο».

Οι αλλαγές στον ΕΟΔΥ 

Ως προς τις επερχόμενες αλλαγές στον ΕΟΔΥ, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου, που δεν θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη επιτροπή, η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και σήμερα. 

Το νέο σχήμα θα αφορά συνολικά το Σύστημα Υγείας και βασικός του ρόλος θα είναι να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.