Ελληνογαλλική συμφωνία: Σταθερά προσανατολισμένος στο «Όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελληνογαλλική συμφωνία: Σταθερά προσανατολισμένος στο «Όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τριπλή αιτιολόγηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτική του ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Οχι» που προκρίνει σε σχέση με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλή αιτιολόγηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτική του ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Οχι» που προκρίνει σε σχέση με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

• «Η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει ούτε στην ΑΟΖ μας ούτε 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, εκεί όπου δεν έχουμε επεκτείνει κυριαρχία όπου πριν από λίγες ημέρες ήταν ανενόχλητο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο που παρενοχλούσε ερευνητικό. Ενώ την ίδια στιγμή εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Ελληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ, όπου έχουν σκοτωθεί ήδη δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως αυτά τα δύο σημεία θα πρέπει να διορθωθούν.

• Αφησε υπόνοιες σκανδάλου γύρω από τις τελευταίες συμφωνίες – αγορές που έχουν γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο. «Και πού θα φτάσει εντέλει ο λογαριασμός για μια χώρα που το χρέος της επί Μητσοτάκη έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 220% του ΑΕΠ;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ξαναγυρίσαμε μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη χρυσή δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Ακη και του Γιάννου; Και αυτοί, άλλωστε, τότε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής έκαναν ό,τι έκαναν». Μάλιστα, για το κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας έκανε λόγο για αστρονομική επένδυση, τονίζοντας πως «ίσως είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο».

Οι τρεις ενστάσεις του κ. Τσίπρα ενόψει της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γαλλία.

• Το «Οχι» της Πέμπτης στη συμφωνία εντάχθηκε σε μια συνολική στρατηγική στο πλαίσιο μιας δομικής αντιπολίτευσης, που ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα πεδία, κατηγορώντας τη για «κοινωνική ένταση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα». Σε αυτήν τη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή, με μια σοβαρή ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, που θα κλείσει πληγές και θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Ελληνα να σχεδιάσει τη ζωή του και το μέλλον του με ασφάλεια».

Απάντηση Οικονόμου

«Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τεκμηρίωσε την τοποθέτηση του προέδρου για το «Οχι» που θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στη Βουλή: «Ως πατριωτική δύναμη της Αριστεράς, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη συμφωνία και αυτό το νόημα έχουν οι προτάσεις», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο δύο βουλευτές του κόμματος τοποθετήθηκαν υπέρ του «παρών» μιλώντας περισσότερο και για τον χειρισμό του ζητήματος. Η συμφωνία κυριάρχησε στη συζήτηση,  ενώ υπήρξαν και μέλη της Κ.Ο. και του Π.Σ. που έθεσαν ζητήματα σε σχέση με την πανδημία και την παιδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή