Χ. Ακάρ: Οι Έλληνες πολιτικοί αυξάνουν την ένταση

Χ. Ακάρ: Οι Έλληνες πολιτικοί αυξάνουν την ένταση

Για το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο έκανε λόγο για πρώτη φορά ο Μ. Τσαβούσογλου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για άλλη μία φορά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως είναι αυτή που αυξάνει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Ακάρ στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας ανέφερε: «Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Αντί να βρίσκουν λογικές λύσεις προσπαθούν να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις με παράλογες δηλώσεις. Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν  υπεροχή έναντι της  Τουρκίας»

Για το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο έκανε λόγο για πρώτη φορά ο Μ. Τσαβούσογλου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στη θεωρία της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατ. Μεσόγειο και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο πως επιχειρούν να την παραβιάσουν! Ο κ. Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, αναφέρθηκε στο επεισόδιο με το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» και τόνισε πως «η Ελλάδα θέλησε να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα και συμπεριέλαβε ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας μας, έστω και αν ήταν 1 χιλιόμετρο. Στόχος τους δεν ήταν να κάνουν επιστημονική έρευνα σε αυτό το 1 χιλιόμετρο, αλλά να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας» επισήμανε.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη. Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης της Τουρκίας εντός της Συρίας, καθώς υπογράμμισε πως «με τις επιθέσεις που δεχόμαστε έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και θα κάνουμε αυτό που πρέπει»

Σε ερώτηση για τις νέες έρευνες του «Oruc Reis» βόρεια της Κύπρου, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση που λάμβανε χώρα μέχρι προσφάτως, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να γίνει διαρκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή